IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 10% от OTP Bank стават собственост на руснаци

OTP Bank, която е най-голямата банка в Унгария с пазарна капитализация около 14,2 млрд. долара, е собственик и на българската Банска ДСК.

12:37 | 09.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Над 10% от OTP Bank стават собственост на руснаци
Компанията Kafijat, контролирана от Михаил, Тимур и Руслан Рахимкулови, обяви, че е увеличила своя дял в капитала на унгарската банка OTP до 10,06%, съобщава в. Ведомости. Преди това Kafijat е притежавала 5,5% от акциите. Изхождайки от капитализацията на OTP на фондовата борса в Будапеща, делът на Рахимкулови в OTP вчера е възлизал на 1,428 млрд. долара.
 
OTP Bank, която е най-голямата банка в Унгария с пазарна капитализация около 14,2 млрд. долара, е собственик на българската Банка ДСК. Към 30 септември 2007 г. активите на унгарската банка възлизат на 46,5 млрд. долара.

OTP счита сделката за портфейлна инвестиция и уверява инвеститорите, че акциите са купени от Kafijat без предварителна договореност с банката. Представители на Рахимкулови не влизат в съвета на директорите на OTP Bank. От Kafijat обаче не съобщават от кого точно са закупили акциите. Знае се, че към края на септември 2007 г. швейцарската банка Julius Baer притежава 10,2% от акциите на OTP Bank, Bank of New York – 13,4%, а на унгарското правителство принадлежи т. нар. „златна акция”.

От Standard & Poor's коментират, че OTP Bank има динамична структура на акционерите и размерът на пакетите им акции често се мени. Освен това, върху работата на банката голямо влияние оказват чуждестранни фондове, които доминират в нейния акционерен капитал. Уставът на OTP Bank ограничава правата на индивидуалните инвеститори, за да защити банката от поглъщане.

Кариерата на Михаил Рахимкулов дълги години е свързана с Газпром. През 1996 г. Газпром създава с унгарската нефтена компания MOL съвместното предприятие Panrusgas за доставка на руски газ в Унгария и купува 51% от акциите на местната банка AEB. По онова време Рахимкулов оглавява банката и съвместното предприятие, а през 2005 г. става собственик на AEB.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още