IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайският бум ще притъпи спада на световната икономика

Според Световната банка икономическият ръст през 2008 ще се забави, тъй като кредитната криза ще засегне богатите държави, но подемът на развиващите се страни ще смекчи последиците

11:54 | 09.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Китайският бум ще притъпи спада на световната икономика
Прогнозата на Световната банка за глобалния икономически ръст през 2008 г. показва, че от институцията очакват забавяне. Според актуалните прогнози растежът ще възлезе на 3,3 на сто, което е с 0,3 процентни пункта по-малко от регистрираните през 2007 3,6 на сто.

Опасенията за развитието на световната икономика са свързани с нестабилността на кредитните пазари, които могат да доведат до по-ограничен ръст в развиващите се страни. Към момента прогнозата е техните икономики да нараснат със 7,1 на сто през следващите 12 месеца, предава ВВС.

Според Световната банка растежът на САЩ ще се забави силно до 1 на сто през първите шест месеца на годината, но до края на 2008 ситуацията ще се стабилизира.

Като цяло, развитите държави ще отбележат икономически ръст от 2,2 на сто, което е с 50 базисни пункта по-малко от измерените за 2007 година 2,7 на сто.

За разлика от тях, Китай ще продължи да се развива с бързи темпове, като прогнозите са ръст от над 10 на сто. Индия също ще продължи растежа си, като тези две държави ще бъдат основният двигател на развиващите се икономики. Това се вижда от обстоятелството, че ако бъдат извадени от тази група, то икономическият ръст на развиващите се държави би бил оценен на 5,5 на сто.

Към момента развиващите се държави са относително нечувствителни към проблемите на световните финансови пазари, се казва още в доклада. Това се вижда от ръста на борсовите индекси в тези държави, които продължиха движението си нагоре и след началото на кризата в средата на август.

Все пак обаче изостряне на проблемите в САЩ и изпадане на най-голямата икономика в рецесия би оказало голямо влияние върху ситуацията не само в развитите, но и в развиващите се пазари. Негативно въздействие би оказало и продължаване на ръста в цените на суровините, повечето от които към момента се намират на рекордно високи нива.

Докладът на банката бързо беше подложен на критики, като според професор Джим Роло от университета в Съсекс, Великобритания, анализаторите от Световната банка са настроени прекалено оптимистично относно способността на политиците да се справят с крайно неясната икономическа ситуация, която е налице в момента.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още