IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Microsoft купува норвежката Fast Search за 1,23 млрд. долара

Базираната в Осло компания разработва софтуер за онлайн търсене

15:29 | 08.01.08 г.
Microsoft купува норвежката Fast Search за 1,23 млрд. долара
Щатският гигант Microsoft Corp. е постигнал споразумение да придобие норвежкия компания за разработване на софтуер за онлайн търсене Fast Search & Transfer ASA за 6,6 млрд. крони (1,23 млрд. долара), съобщава Bloomberg.

Microsoft ще плати 19 крони за всяка акция на Fast Search, се казва в съобщение на норвежката компания до фондовата борса в Осло. Офертата е с 42 на сто повече от цената на затваряне на 4 януари.

Сделката ще донесе на Microsoft готови функции за интернет търсене, използвани от клиенти като Deutsche Telekom AG и United Parcel Service.

Възможна е появата и на конкурентна оферта от страна на други компании, сред които Oracle Corp. или International Business Machines Corp., смята анализаторът Арилд Нисетер от норвежката Fondsfinans AS.

Сделката ще бъде финализирана през второто тримесечие на 2008, казват от Microsoft. Акционери, държащи общо 37 на сто от Fast Search, сред които Orkla ASA и Hermes Focus Asset Management Europe, вече са приели офертата и бордът на компанията единодушно подкрепя предложението.

За третото тримесечие Fast Search отчете загуба от 100 млн. долара след загуба от 26 млн. за второто тримесечие. С цел да намали разходите си и да излезе на печалба Fast съкрати работни места. Миналата година компанията създаде съвместно дружество с най-големия онлайн търговец в Япония Rakuten Inc.

Компанията е създадена през 1997 г. и става публична през 2001 г. За 2006 г. тя реализира продажби в размер на 163 млн. долара и печалба от 3,5 млн. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 17.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още