IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските книжа възвръщат част от позициите си

Пазарите в Източна Европа са с променлив успех днес

11:37 | 08.01.08 г.
Европейските книжа възвръщат част от позициите си
Повечето основни западноевропейски пазари регистрират повишения днес, възвръщайки част от загубените позиции през изминалата седмица. Това бе първият ръст на индексите в Западна Европа за последните 5 дни. Сред водещите за повишението компании бяха авиокомпаниите и тези от минния сектор.

Растящата цена на металите бе причина акциите на Anglo American Plc и BHP Billiton Ltd да регистрират ръст.

Индексът Dow Jones Stoxx 600, добави 0,7 на сто до момента и последно се котираше на 353,62 пункта. Stoxx 50 се увеличи с 0,6 на сто. Акциите на компаниите от еврозоната, измервани чрез индекса Euro Stoxx 50, регистрираха ръст от 0,5 на сто.

Единствено пазарите в Исландия регистрират понижения до момента.

Британският FTSE 100, включващ 100-те най-големи компании, търгувани в Лондон, се повишава с 0,59 на сто (37,6 пункта) до 6 373 пункта. Индексът на най-голямата европейска икономика – немският DAX, регистрира ръст от сутринта от 0,64 на сто до 7 866 пункта.

Книжата на Anglo American, втората по големина минна компания в света, добавиха 1,1 на сто до 2 932 пенса за ценна книга. Акциите на най-голямата минна компания - BHP Billiton, се повишиха с 1,5 на сто до 1 513 пенса. Rio Tinto увеличи пазарната си капитализация с 1,4 на сто до 5,104 пенса.

Причината за скока в цените на компаниите от добивния сектор бе повишението в цените на медта по време на азиатската сесия вчера.

Акциите на въздушните превозвачи също регистрираха повишения. Книжата на Air France-KLM се повишиха с 1,2 на сто до 22,4 евро за акция. Вчера от най-големия европейски превозвач съобщиха, че трафикът на пътници е нараснал с 3,1 на сто през декември поради големия брой пасажери до Азия и Южна и Северна Америка.

British Airways Plc повиши пазарната си капитализация с 1,1 на сто до 295 пенса за акция.

От френския производител на автомобили PSA Peugeot Citroen съобщиха, че продажбите на автомобили и лекотоварни камиони са се увеличили с 1,8 на сто до 3,43 млн. броя през 2007 г. Това помогна на акциите на компанията, които се повишиха с 1,6 на сто до 47,45 евро за акция. За пръв път от 2002 г. компанията регистрира ръст при продажбите си в Западна Европа.

Източноевропейските пазари пък са с променлив успех през днешната сесия. Пазарите в Гърция, Чехия, Унгария, Словакия, Латвия и Румъния регистрират ръстове, докато тези в Хърватска, Словения, Сърбия, Естония, Литва и България са на червено до момента.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още