IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се понижи с над 2 долара за барел

Причината са страховете за състоянието на световната икономика и по-високите температури в САЩ

10:21 | 08.01.08 г.
Петролът се понижи с над 2 долара за барел
Петролните фючърси се понижиха с над 2 долара за барел, което бе най-голямото еднодневно понижение на суровината от ноември насам. Причината за понижението според анализаторите бяха притесненията на инвеститорите, че забавящата темповете си глобална икономика може да изпадне в рецесия и това да намали търсенето на горивото, както и нетипично високите температури за този сезон в североизточната част на САЩ, които са най-големият потребител на петрол за отопление в света.

Към момента договорите за доставка през февруари на тексаския сорт WTI се търгуват на 95,74 долара за барел на електронната платформа в САЩ. Фючърсите за доставка също през февруари на лондонския сорт Брент се разменяха последно за 95,1 долара за барел.

От сутринта и двата договора регистрираха леки повишения, след като цените на тексаския сорт стигнаха до 95,09. Вчера петролните фючърси стигнаха нива над 98 долара за барел, след като инвеститорите калкулираха по-висока премия заради нарасналия геополитически риск в резултат на напрежението, възникнало между американски и ирански военни кораби на иранската граница. Инцидентът завърши без последствия и цената не петрола се върна отново под 98 долара за барел.

На 3 януари цената на черното злато стигна рекордните 100,09 долара за барел.

Високите енергийни цени са един от проблемите на икономиката днес“, коментира пред Bloomberg Джон Кидъф, вицепрезидент на базираната в Ню Йорк MF Global Ltd. Според него цените на енергийните суровини вредят на потребителя и може да се окажат невъзможни за поддържане на тези високи нива.

Според експерти няма да сме свидетели на намеса на ОПЕК и на увеличение на доставките на петрол с цел понижение на цената. Венецеула, една от страните-членки на картела, е против такава мярка. Според енергийния министър на страната Рафаел Рамирес цени около 100 долара за барел са оправдани предвид слабия долар. Вчера той обяви, че в момента на пазара има достатъчно петрол и задоволителни нива на запасите и че към момента не смята, че цената на петрола е честна за производителите.

Последната намеса на ОПЕК бе през декември, когато организацията увеличи производството с 1,2 на сто. През изминалия месец страните-членки добиваха средно по 32,07 млн. барела петрол на ден, което е с 370,000 барела повече от септември.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още