IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания се връща към ядрената енергетика, ще строи 10 нови АЕЦ

Правителството и водещи енергийни компании са провели интензивни консултации по проектите за строителство на нови АЕЦ

15:10 | 07.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания се връща към ядрената енергетика, ще строи 10 нови АЕЦ
Във Великобритания в близките години ще бъдат построени 10 нови атомни електроцентрали (АЕЦ), съобщава The Guardian.

Това ще стане в рамките на разработената от правителството на премиера Гордън Браун стратегия, според която след 20-годишно прекъсване Великобритания възобновява строителството на АЕЦ.

През тази седмица се предвижда министърът на енергетиката на Великобритания да представи пред парламента програмата за връщане на страната към ядрената енергетика.

Напоследък между правителството на Великобритания и водещи енергийни компании са проведени интензивни консултации по проектите за строителство на нови АЕЦ. Компаниите са настоявали за специални гаранции, включително държавно финансиране на обновяването (смяната на дейността) на централите след изтичане срока на работата им.

Специализиралите се в атомната енергетика компании настояват и за предоставяне от страна на правителството на гаранции за запазване на настоящата система за разпределение на квотите за изхвърляните в атмосферата вредни емисии. По предварителна информация правителството е готово да изпълни това условие.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още