IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват двоен ръст на чуждите инвестиции в Индия за втора година

Реалният ръст на икономиката се очаква да бъде над 9 на сто за 2008 г.

14:23 | 07.01.08 г.
Очакват двоен ръст на чуждите инвестиции в Индия за втора година
Чуждестранните инвестиции в Индия ще се удвоят през 2008 г. за втора поредна година, достигайки 30 млрд. долара, показва проучване на Lehman Brothers, цитирано от Bloomberg. Втората най-бързо растяща световна икономическа сила достига „точка на излитане“, когато бизнес инвестициите и потреблението започват да се увеличават взаимно.

Една от основните предпоставки за задържане на високия икономически ръст и през следващите години е голямото население на страната, добрата политическа обстановка, отворената икономика и растящата средна класа, смятат специалисти. Към момента в страната живеят над 1,1 млрд. души.

Реалният ръст на икономиката се очаква да бъде над 9 на сто за 2008 г., докато за Европа и САЩ се прогнозира забавяне на темповете на развитие до около 3 на сто. Ако тези темпове на ръст се запазят индийската икономика ще достигне доларовата стойност на американската за около 25 години.

Сред наплива от потенциални инвеститори се отличава британският премиер Гордън Браун, който наскоро завърши визитата си в страната след преговори за нови търговски възможности между двете страни. По-късно през този месец се очаква френският президент Никола Саркози също да посети Индия заедно с представители на някои от най-големите френски компании.

Според базираната в Ню Йорк консултантска компания McKinsey & Co., средната класа в Индия, или хората с доходи между 4 380 долара и 21 890 долара, ще се увеличи десетократно за периода между 2008-2025 г. до 583 млн. души.

Интересно е, че икономическото чудо на Индия не се дължи само на демографския фактор в страната, но и на пазарните реформи и отворения характер на икономиката, както и на систематичното премахване на много регулаторни пречки, създадени по съветския модел, смятат западните експерти.

За разлика от много други развиващи се страни обаче (в това число и България), индийското правителство отделя изключително внимание на образованието, като индийската образователна система започна да произвежда висококомпетентни технически специалисти. Индийските инженери (както и техните китайски колеги) не само успяват да произведат евтино един продукт, но и с високо качество. Именно тази комбинация между ефикасност и високо качество привлича много чуждестранни инвеститори.

Базираната в Калифорния Cisco Systems Inc., най-големият производител на мрежови технологии в света, планират да утроят броя на работещите за тях индийци до 10 000 души до 2010 година, според изпълнителния директор на компанията Джон Чеймбърс.

Автомобилните производители General Motors Corp. и Suzuki Motor Corp. ще инвестират през 2008 г. общо над 6,6 млрд. долара за построяването на автомобилни заводи в страната. Според PricewaterhouseCoopers LLP производството на автомобилната индустрия в Индия ще расте със средно 17 на сто до 2011 г.

Пазарните реформи в страната продължават. Правителството на сегашния премиер Манмохан Сингх се опитва да повиши лимита на позволената чуждестранна собственост на местни застрахователи до 49 на сто от досегашните 29 на сто. Правителството също така възнамерява да позволи на чуждестранни банки да притежават по-големи дялове в частните индийски финансови институции.

Според Стивън Роуч, председател на Morgan Stanеly за Азия, Индия винаги се е отличавала с отлична „микро“ ситуация – т.е. добри компании, адекватни закони и демократично общество. „Това, което липсваше до момента, беше „макро“ ситуацията – чуждестранни инвестиции и инфраструктура. Окуражаващо е, че вече има признаци за подобряването и на макро ситуацията в страната“, смята той.

Чуждестранните инвестиции в телекомуникациите в Индия помогнаха за превръщането на страната в третия по големина потребител на телекомуникационни услуги в света след Китай и САЩ. В момента Индия е най-бързо развиващият се пазар в света на мобилни телефонни услуги.

Индийските компании започнаха да се превръщат в сериозни играчи на световната икономическа сцена. През 2007 г. Tata Steel Ltd. закупи английската Corus Group Plc, за 12,9 млрд. долара, което бе най-голямата международна сделка за придобиване от страна на индийска компания. Hindalco Industries Ltd., пък закупи американския производител на алуминий Novelis Inc. и така получи достъп до клиенти като General Motors и Coca-Cola Co.

Разбира се, нарастващата икономическа мощ на Индия не е без пречки. Въпреки високите темпове на ръст чуждестранните инвестиции са все още много по-ниски от тези в Китай, които успяват да се задържат на около 60 млрд. долара през всяка от последните 3 години. Чуждестранните инвеститори не могат да игнорират и факта, че на един индийски продукт са необходими 24 дни да достигне САЩ, докато на китайския – само 15, а на хонконгския – едва 12 дни.

Ако Индия не се захване сериозно с подобряването на инфраструктурата си, няма да успее да реализира високите си цели за икономически ръст“, смята Винеет Агарвал от Transport Corporation of India Ltd.

Дори и след като индийската икономика достига т.нар. „точка на излитане“ обаче около 300 млн. души продължават да живеят с под 1 долар на ден, според данни на Световната банка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още