IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония пуска след година космическа ракета за по-малко от 70 млн. долара

Преди цената на производство на една ракета Н-2А е била около 80 млн. долара

13:14 | 07.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Япония пуска след година космическа ракета за по-малко от 70 млн. долара
Агенцията по аерокосмически изследвания на Япония и компанията Mitsubishi Jukogyo възнамеряват да съкратят стойността на тежката космическа ракета Н-2А с 30% до 7 млрд. йени (около 68 млн. долара), а времето до първия полет – двойно, т.е. до една година, съобщава РИА Новости, позовавайки се на представители на японската агенция и на компанията.

Степента на надеждност на Н-2А е 92,7%, почти колкото тази на руските, американските и европейските ракети, чиято надеждност е 93%.

Намаляването на стойността на летателния апарат, според японската компания, ще бъде постигнато чрез намаляване на моделите му от 4 на 2 броя и с концентриране на построяването им в по-малко заводи в страната.

Преди цената на производството на една ракета Н-2А е била около 10 млрд. йени (около 80 млн. долара), докато по същото време европейският концерн Arianespace е изразходвал за построяването на една ракета "Ариан-5" около 60 млн. долара.

От Агенцията по аерокосмически изследвания на Япония са съобщили още, че страната възнамерява да разработи нова космическа ракета Н2-В за доставки на различни товари на международни космически станции. В сравнение с настоящия модел, новата ракета ще има с 40% по-голяма полезна площ и ще бъде увеличен обемът на горивните й резервоари.

Годишно в света се пускат около 20 търговски спътника, приблизително половината от които са европейски „Ариан”-и, а останалите – руски „Протон”-и американски ракети Sеa Launch.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още