IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът с трето поредно понижение

Причината за понижението са рекордно високите температури в Източните американски щати, както и страховете за рецесия на световната икономика

09:58 | 07.01.08 г.
Петролът с трето поредно понижение
Петролът поевтиня за трета поредна сесия, като цените на договорите за доставка през февруари стигнаха до 97,11 долара за барел – понижение с 0,8 на сто от края на миналата седмица. Причина за понижението според експерти са рекордно високите температури в източните американски щати, където традиционно се използват големи количества петрол през студените зимни месеци.

Според метеоролози температурите може да се задържат трайно над средните за сезона, което ще занижи значително търсенето на гориво за отопление.

Към момента на електронната борса в САЩ фючърсите за доставка на суров петрол през февруари се търгуват на 97,49 долара за барел. Лондонският сорт Брент също отчете понижение и последно договорите за доставка през февруари се търгуваха на 96,45 долара за барел или с 0,35 на сто по-ниско от началото на сесията.

Според специалисти възможна причина за поредното понижение на петрола са и нарастващите страхове за рецесия на световната икономика, което би могло да занижи търсенето на суровината. На 4 януари цените на петрола се понижиха с над 1 долар, след като данните на министерството на труда на САЩ показаха най-високите нива на безработица за последните 2 години.

Имате по-топло време и надвиснала заплаха за рецесия“, коментира за Bloomberg Стив Роулс, анализатор към CFC Seymour Ltd. в Хонконг. „Докато глобалната икономика дава признаци на забавяне, ще продължим да бъдем свидетели на падащи цени на петрола“, смята той.

Четири пети от световното потребление на петрол за отопление се консумира в Източните щати на САЩ. Според прогноза на Weather Derivatives LLC, потреблението на петрол за отопление между 5 и 11 януари ще бъде с 39 на сто по-ниско от средното за периода, което неминуемо би имало негативен ефект върху цените на петрола.

Въпреки поредните понижения на черното злато обаче инвеститорите изглежда остават оптимисти, че цените на петрола ще продължават да растат. 14 от 27 запитани от Bloomberg енергийни анализатори прогнозираха увеличение на петрола през тази седмица.

Друг индикатор за очакванията на инвеститорите – броят на дългите позиции по петролните фючърси, търгувани на нюйоркската борса, също сочи оптимизъм. Броят на дългите позиции (тези, които очакват повишение на цената на петрола) надвиши броя на късите (тези, които очакват понижение) с 87,046 договора. Спрямо предходната седмица това представлява увеличение на броя на дългите позиции с 65 на сто.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още