IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Регулаторните органи на Острова с повече контрол върху банките

Съответните власти ще могат да отправят запитвания към банките относно „наличните им средства за деня“

14:03 | 04.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Регулаторните органи на Острова с повече контрол върху банките
Британското правителство ще даде на регулаторните органи повече власт за наблюдение и намеса в случаи на затруднения на банки, съобщи Bloomberg, цитирайки изявление на министъра на финансите на Великобритания Алистър Дарлинг.

Финансовото министерство ще предложи през май закон, който да позволява на съответните власти да отправят запитвания към банките относно „наличните им средства за деня“. Законът ще разрешава също така на Английската централна банка и на регулаторните органи да осъществяват по-ефикасен надзор, по думите на Дарлинг.

Правителството също така ще създаде нов режим за обявяване на несъстоятелност за банките.

Един от големите проблеми е, че банките се третират по същия начин както всяка друга компания или институция, когато имат затруднения“, пояснява Дарлинг в интервю за Financial Times. „Законодателството по отношение на обявяването на несъстоятелност всъщност създава голяма трудност за бърза реакция“, пояснява той.

Правителството се опитва да засили контрола върху индустрията за финансови услуги след срива на банката Northern Rock Plc през септември.

Банкери, лоби групи и икономисти смятат, че тройната система на финансова регулация в страната, създадена от настоящия премиер Гордън Браун по времето, когато е бил финансов министър, не е успяла да забележи по-рано проблемите на Northern Rock. Браун заяви, че ще направи промени, за да осигури по-добрата работа на системата.

При настоящите правила регулаторът на финансовите услуги (Financial Services Authority) контролира банките, докато централната банка определя лихвените нива. Финансовото министерство управлява парите на данъкоплатците и регулацията на системата.

Разглеждаме модели като САЩ, Канада и Белгия, при които регулаторите могат да назначат някого в ситуация, когато когато някоя институция има проблеми и има нужда от подкрепа“, пояснява Дарлинг. По думите му, за да може правителството да предприема решителни действия бързо, е много подходяща група, създадена по модел на правителствения комитет Cobra за спешни случаи.

Освен това финансовото министерство предлага закон за увеличаване на гаранциите върху депозити в банки.

Днес стана ясно, че финансовата криза от последните месеци се е отразила върху тегленето на кредити в страната. Сумата на потребителските заеми, които британците са взели от банките през ноември, е намаляла с над 150 млн. лири от 1,29 млрд. паунда през октомври до 1,12 млрд. през ноември. Това може да накара Централната банка да намали лихвените проценти допълнително с цел стимулиране на кредитирането.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още