IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром недоволен от мерките на ЕК за раздробявание на газовите компании

Планът поставя под съмнение способността на производителите да гарантират сигурността на снабдяването на пазарите

15:19 | 03.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром недоволен от мерките на ЕК за раздробявание на газовите компании
Предложените от ЕК мерки относно разделянето на активите на компаниите, занимаващи се с производство и доставка на газ и електроенергия, поставят под съмнение способността на производителите да гарантират сигурността на снабдяването на пазарите, заяви зам.-председателят на съвета на директорите на Газпром Александър Медведев в интервю за френския вестник Трибюн.

При това положение компанията не може да е доволна от предложението на ЕК, коментира Медведев.

По думите му тези мерки поставят фундаменталния въпрос какви са условията за инвестиции, защото без инвестиции дейността на компанията е невъзможна. „Газпром вече е направил огромни инвестиции както в Русия, така и зад граница, и възнамерява да направи нови. Гаранциите за тези инвестиции предизвикват нашата загриженост”, добавя Медведев.

Има и други важни въпроси, на които новият пакет от мерки в областта на енергетиката, предложен от Европейската комисия, засега не дава отговори, пояснява още Медведев.

Пакетът от мерки в областта на енергетиката беше предложен официално от ЕК в края на септември 2007 г. България, Франция, Германия и Гърция вече изразиха становище, че не са съгласни с пълното разделяне на собствеността при компаниите, извършващи производство и доставка на газ и електроенергия. У нас посочените мерки евентуално ще касаят най-вече Булгаргаз и НЕК. Очаква се този месец въпросът официално да бъде обсъждан от представители на страните от ЕС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още