IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Светът иска по-стриктни регулации за корпорациите

Близо 70 на сто от световното население смята, че големите компании притежават по-голяма власт от правителствата

10:51 | 03.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Светът иска по-стриктни регулации за корпорациите
По-голямата част от населението в света смята, че големите компании оказват прекалено силно влияние върху правителствата при взимането на важни решения и иска по-агресивно ограничаване на възможностите за подобни действия, става ясно от проучване на Ipsos Reid, цитирано от АФП.

В изследването са взели участие 22 хил. души от 22 страни с развити или бързоразвиващи се икономики и от него става ясно, че общественото мнение се обръща срещу големите национални и международни компании.

74 на сто от анкетираните вярват, че големите компании „имат прекалено голямо влияние върху процеса на вземане на решения от страна на правителствата“, а 69 на сто смятат, че „големите компании дори притежават по-голяма власт от правителствата“.

Освен това 72 на сто са на мнение, че местните правителства трябва да бъдат по-агресивни при регулирането на действията на такива компании. Изводите на Ipsos Reid показват, че в скоро време корпорациите може да бъдат изправени пред по-стриктни регулации и ограничения от страна на правителствата в резултат на натиска на активни и влиятелни граждани.

Едва половината от респондентите в проучването са на мнение, че големите индустрии на собствените им държави трябва да бъдат контролирани от правителствата.

Според Даръл Брикър, президент на компанията, провела изследването, през 2007 не е имало някакви значителни събития, които да доведат до подобни настроения у обществеността. Нарасналата загриженост според него идва от увеличената роля на общественото мнение.

Най-загрижени относно регулациите на едрия бизнес са гражданите от Северна и Южна Америка, докато азиатците показват най-малко притеснение.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още