IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

100 долара за барел петрол

Oстаналите суровини също повишиха цената си в резултат на очакванията за повишена инфлация

22:18 | 02.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
100 долара за барел петрол
Цената на суровия петрол достигна рекордните 100 долара за барел, което се считаше за психологическа граница пред котировките на черното злато. Това се случи в 19:10 часа българско време по време на търговската сесия на борсата в Ню Йорк.
 
След достигането на рекордната цена, котировките отбелязаха леко понижение и сесията приключи при 99,61 долара за барел. На електронната платформа на борсата суровината добави още 14 цента и към 21:25 е 99,75 долара за барел.
 
В Лондон Брентът също поскъпна, като контрактите с доставка през февруари повишиха цената си с 3,95 на сто до 97,80 долара на борсата в Лондон. По време на сесията беше постигната най-високата цена на затваряне, откакто през 1988 година е започнала фючърсната търговия с петрол. На електронната платформа суровината продължи да поскъпва и към 21:25 цената е 97,83 долара за барел.
 
По този начин петролът продължи да повишава цената си, след като за последните 12 месеца поскъпна с над 57 на сто. Основните причини за това са слабият долар и нажежената политическа обстановка в Близкия Изток заради убийството на бившия премиер на Пакистан Беназир Бхуто, както и размириците в най-голямата държава производител на петрол в Африка – Нигерия.
 
Останалите основни суровини също последваха черното злато в резултат на очакванията за повишена инфлация, която накара трейдърите да преминат към търговия с такива продукти с оглед запазване на стойността на активите си. Златото поскъпна до 860,10 долара за унция, соята достигна рекордните 12,50 долара за бушел (2,9 на сто повече от вчера), пшеницата също повиши цената си.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още