IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страните от Персийския залив създадоха общ пазар

Освен свободното движение на капитали между страните от GCC, споразумението предвижда свободно придвижване, живеене и трудоустрояване

12:53 | 02.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Страните от Персийския залив създадоха общ пазар
Шестте държави членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Gulf Cooperation Council, GCC) - Бахрейн, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия, обявиха създаването от 1 януари на собствен общ пазар, съобщи АFP, позовавайки се на изявление на генералния секретар на GCC Абдул Рахман ал Атия.

Общият БВП на членовете на новия общ пазар възлиза на 715 млрд. долара.

Освен свободното движение на капитали между страните от съвета, споразумението предвижда свободно придвижване, живеене и трудоустрояване, а също равенство на икономическите възможности за всички граждани от страните.

Според Абдул Рахман ал Атия събитието е „историческо постижение”. Той напомня, че създаването на общ пазар е било поставено като цел пред GCC веднага след учредяването на организацията през 1981 г.

В началото на декември 2007 г. страните от GCC се договориха за въвеждане на единна валута до 2010 г., въпреки че решението предизвика разногласия между шестте страни. От 2003 г. пък всичките шест страни имат единно митническо споразумение с ЕС, който е техен главен икономически партньор, за опростяване на правилата за търговия между двете организации.

Съвкупните запаси от нефт на страните-членки на GCC се определят на 484 млрд. барела, което представлява над половината от нефтените резерви на страните от ОПЕК. Търговският оборот между участниците в съвета към днешна дата е около 10% от световния стокооборот.

На територията на страните от GCC живеят 35,1 млн. души, като не повече от 60% от тях са граждани на страните членки, а останалите са чужденци, работещи там.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още