IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва за пети пореден ден, цената се доближи до 97 долара

Черното злато се търгува на най-високите цени от месец, геополитически страхове и спад в запасите на САЩ са основни причини за ръста

08:47 | 28.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпва за пети пореден ден, цената се доближи до 97 долара
Цената на петрола поскъпна за пети пореден ден, като главна заслуга за това имаха обявените вчера данни за петролните запаси на САЩ. Те показаха, че резервите на страната са се понижили повече от очакваното и са паднали до най-ниското си ниво за последните три години.

Върху цената на черното злато влияние оказа и вчерашното убийство на опозиционния лидер и бивш министър-председател на Пакистан Беназир Бхуто, което може да доведе до големи размирици в региона. Смъртта на Бхуто намери широко отражение във всички световни медии, като основна причина за притесненията и повишаването на цената не само на петрола, а и на останалите стратегически суровини е фактът, че Пакистан е държава, разполагаща с ядрено оръжие. Това прави ситуацията в региона силно напрегната и неясна.

Петролът поскъпна и заради вчерашното поевтиняване на американската валута, която падна до двуседмично дъно спрямо еврото. Това обикновено води до ръст в цената на суровината, тъй като трейдърите търсят компенсации за валутно-курсовите разлики.

По време на борсовата сесия в Ню Йорк контрактите петролните контракти с доставка през февруари поскъпнаха с 0,7 на сто (65 цента) до 96,62 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне от 26 ноември насам. В електронната търговия черното злато продължи да поскъпва и в азиатската сесия фючърсите се търгуваха по 96,92 долара, или с 30 цента по-скъпо.

В Лондон вчера февуарските контракти за доставка на петрол от сорта Брент повишиха цената си с 0,9 на сто (84 цента) до 94,78 долара за барел, като това ниво също е най-високото от 26 ноември. В азиатската сесия суровината добави още 51 цента до 95,29 долара за барел.

Публикуваните вчера данни за петролните запаси на САЩ показаха спад от 3,3 млн. барела до 293,6 млн. барела, което е най-ниското ниво от януари 2005 година насам. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за двойно по-ниско понижение от 1,5 млн. барела. Запасите от дестилирани горива, към които спадат горивата за отопление и дизелът, бележат понижение от 2,77 млн. барела, при очаквания за спад от 900 хил. барела до обща стойност от 126,6 млн.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 24.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още