IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпна рязко

Турското нападение над кюрдските бунтовници и очаквания за нов спад в запасите на САЩ са сред двигателите на цената

09:03 | 27.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпна рязко

Цената на суровия петрол се повиши значително през последните дни в резултат на спекулациите, че петролните запаси на САЩ са намалели за пета поредна седмица и заради турските нападения над кюрдските лагери в Северен Ирак. За по-високите цени на суровината допринасят още спадът в курса на американската валута и ниските обеми на търговия в празничните дни.

За последната сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през февруари поскъпнаха с 1,84 долара за барел и достигнаха най-високото ниво на затваряне от 26 ноември насам. Впоследствие по време на електронната търговия фючърсите поевтиняха с минималните 3 цента и в азиатската сесия се търгуват по 95,94 долара за барел.

Цената на Брента също регистрира повишение, като по време на сесията в Лондон контрактите поскъпнаха с 1,3 на сто (1,24 долара) до 93,94 долара за барел. В Сингапур цената на петрола от сорта Брент продължи да се покачва, достигайки 94,07 долара за барел.

Прогнозите на анализаторите за петролните запаси на САЩ, които трябва да бъдат обявени в 17:30 днес, са за спад с 1,6 млн. барела, предава Bloomberg. Като основна причина за понижението се сочи мъгливото време в най-голямото пристанище, където се доставя петрол в страната – Хюстън.

През последните няколко дни цената на петрола е доста волатилна, като основна роля за това играе ниският обем на търговия. Така например по време на сесията от 24 декември на борсата в Ню Йорк са изтъргувани едва 81 634 контракта, което е с цели 82 на сто по-малко отколкото седмица по-рано.

За поскъпването на черното злато влияе още понижаващият се курс на американски долар, който вчера отново падна под психологическата граница от 1,45 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още