IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Авторско право върху пирамидите?

В Египет подготвят закон, според който авторите на репродукции на исторически паметници ще плащат авторски права

08:56 | 26.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Авторско право върху пирамидите?
Египет смята да защити археологическото си наследство със специален закон за авторско право, който ще позволи на страната да иска обезщетения от авторите на репродукции на пирамидите, сфинкса или други древни паметници, предава АФП.
 
Според Захи Хавас, генерален секретар на Висшия съвет по антиките, мярката се налага заради нуждата от средства за поддържане на археологическите ценности.

“Новият закон ще забрани напълно пресъздаването на историческите египетски паметници”, казва той, уточнявайки, че законът ще е с международна валидност.

Хавас подчертава, че парламентът скоро ще разгледа проектозакон, изготвен от правителството в тази насока. По думите му мерките няма да са във вреда на египетските занаятчии.

“Египет е единствен притежател на правата за възпроизвеждане на тези паметници и може да се възползва финансово от това, за да реставрира, предпазва и защитава египетските паметници”, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 25.12.07 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още