IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Милиардерът Сам Зел финализира сделката за медийната група Tribune Co.

Групата беше изправена пред затруднения заради намаляващите приходи от реклама и предизвикателствата на дигиталната ера

14:05 | 21.12.07 г.
Милиардерът Сам Зел финализира сделката за медийната група Tribune Co.

Милиардерът Сам Зел финализира сделката по придобиването на медийния гигант Tribune Co., съобщи АФП.

Изкупуването, обявено по-рано тази година, се оценява на около 13 млрд. долара заедно със задълженията. Зел поема незабавно функциите на председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на компанията.

Базираната в Чикаго компания, която притежава вестниците Los Angeles Times и New York Newsday, наред с други активи, имаше затруднения с резкия спад на приходите от реклама. Така Зел купува група, която израсна от вестник Chicago Tribune в национална медийна империя, но сега е изправена пред предизвикателствата на дигиталната ера.

Тиражът на вестници в САЩ пада стабилно с около 3% годишно, а от началото на десетилетието близо 4000 работни места в редакциите са били съкратени, твърдят анализатори.

Зел твърди, че ще има активна роля в операциите на медийната група, но няма да се откаже от дейностите си в сферата на недвижимите имоти.

Не става въпрос за смяна на кариерата“, казва Зел и добавя, че ще остане шеф на инвестиционната си компания Equity Group Investments.

Tribune Co. притежава още Baltimore Sun, South Florida Sun-Sentinel, Orlando Sentinel и Hartford Courant, както и 23 телевизионни станции и бейзболния отбор Chicago Cubs. Планира се отборът да бъде продаден.

Зел попада в класацията на списание Форбс на най-заможните американци с нетно богатство от 6 млрд. долара, което натрупва предимно от недвижими имоти. По-рано тази година той продаде Equity Office Properties за 39 млрд. долара на Blackstone Group.

Сделката за Tribune става факт дни, след като Рупърт Мърдок финализира придобиването на Dow Jones & Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още