IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руският оператор ВимпелКом купува Golden Telecom за 4,3 млрд. долара

В резултат на сделката ще бъде създаден първият в Русия интегриран доставчик на мобилни и фиксирани телефонни връзки

13:06 | 21.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Руският оператор ВимпелКом купува Golden Telecom за 4,3 млрд. долара
Мобилният оператор ВимпелКом (с търговска марка Билайн) се е съгласил да купи руския оператор на телекомуникационни услуги Golden Telecom за 4,24 млрд. долара, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Wall Street Journal и на свои източници, близки до сделката.

ВимпелКом ще заплати за всяка акция на Golden Telecom по 105 долара, тъй като, след засилване на слуховете за покупката през последните месеци, акциите на Golden Telecom са поскъпнали до 100 долара за брой, а в началото на декември са достигнали и цена от 105 долара.

В резултат на сделката ще бъде създаден първият в Русия интегриран доставчик на мобилни и фиксирани телефонни връзки. По данни към края на октомври, ВимпелКом има над 61 млн. абонати в Русия, Армения, Казахстан, Украйна, Грузия, Узбекистан, Таджикистан. ВимпелКом планира да разшири своите услуги, като започне да предлага и високоскоростен интернет.

Най-големите акционери в Golden Telecom са норвежката Telenor ASA (20%) и руската Алфа груп (29%), които имат акции и във Вимеплком, съответно по 29,9% и 44% от акциите с право на глас.

Golden Telecom е независим оператор, притежаващ собствена инфраструктура за предоставяне на комплексни телекомуникационни услуги и интернет в големи градове като Москва, Киев, Санкт-Петербург, Нижни Новгород, Самара, Калининград, Красноярск, Алма-Ата и Ташкент. Компанията предлага и оптични и спътникови международни връзки, главно за корпоративни клиенти.
 
В ранния следобяд Прайм-Тасс съобщи, че споразумението е официално финализирано, позовавайки се на съобщение на двете компании.

Придобиването на практика ще бъде осъществено чрез двете дъщерни компании на ВимпелКом - VimpelCom Finance B.V. и Lillian Acquisition, Inc., като не по-късно от 18 януари 2008 г. купувачът трябва да предложи оферта от 105 долара за акция на акционерите на Golden Telecom, която ще е валидна 20 работни дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 21.12.07 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още