IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производител на чипове оглави класация за най-добрите компании в САЩ

Компания на годината в САЩ според Forbes е производителят на чипове Nvidia

10:55 | 21.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Производител на чипове оглави класация за най-добрите компании в САЩ

Компания на годината в САЩ, според редакторите на списание Forbes, е производителят на чипове Nvidia. Изданието представи своята десета селекция на 400-те най-добри големи компании в страната, като 165 от миналогодишните участници в списъка не са класирани за 2008. Сред критериите за попадане в подреждането са темпото на растеж на финансовите резултати, както и корпоративното управление, счетоводните стандарти и др.

Като цяло в тазгодишната класация има повече бързорастящи начинаещи компании, отколкото установени, големи корпорации. Медианният ръст на продажбите на компаниите в списъка за последните 12 месеца е 16 на сто, а на печалбата на акция - 28%. Медианната възвръщаемост на инвестициите на компаниите в класацията е 15% спрямо 6% за индекса S&P 500.

Компаниите са разделени в 26 индустрии, като е избрана най-добре ръководена компания за всяка индустрия. Компанията на годината е избрана от тези 26 компании.

Основаната през 1993 г. Nvidia отчита ръст на продажбите си от 15% за периода, а на печалбата на акция - от 36%.

В химическия сектор Forbes избира за топ компания производителят на торове Mosaic, а в сектор храни, напитки и тютюневи изделия - PepsiCo. PepsiCo е една от общо 21 компании, които са в класацията през всичките 10 години, откакто тя се прави.

Някои от компаниите, завърнали се в класацията след една или повече години отсъствие, са AAR и Arrow Electronics, които за последно са били в списъка през 1999 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още