IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Голямото предизвикателство на ЕС – новите страни в Шенген

От тази нощ официално се премахва граничният контрол за граждани на Чехия, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения

15:03 | 20.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Голямото предизвикателство на ЕС – новите страни в Шенген
С присъединяването на девет нови държави към Шенгенската зона, което ще стане факт днес в полунощ, свободното за придвижване пространство вече ще обединява страни с общо 400 млн. души население. С това се поставят някои въпроси относно контрола на миграционния поток, пише френският вестник „Фигаро“.

От тази нощ Европейският съюз официално премахва контрола на границите на девет от новите си членки - Чехия, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения. За гражданите на тези страни от утре ще е възможно да пътуват в Шенгенската зона с автомобил, влак или по вода, без да показват паспорта си. През март догодина това ще е валидно и за пътуванията със самолет.

Премахването на вътрешните граници на ЕС представлява истински шанс за тези, които живеят, пътуват или правят бизнес в Европа“, заяви президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, цитиран от изданието.

За президента на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг отварянето на Шенгенската зона към нови страни е „ясен знак, че предишните разделения в Европа, границите, които разделят държавите и умовете, са отминали“.

Възприемано на Изток като краен етап от вдигането на желязната завеса от комунистическата епоха, разширяването на свободното пространство бе предшествано от дълга административна и техническа подготовка, определена от френския вестник като „голямо предизвикателство“: въвеждането на единната информационна система SIS, формирането на съвместни патрули и подсигуряването на външните граници срещу трафиканти и нелегални имигранти.

Ще загубим много ефикасни инструменти в борбата срещу нелегалната имиграция, най-вече контрола на вътрешните граници на ЕС“, казва Ика Летинен, генерален директор на агенцията за граничен контрол на Общността „Фронтекс“. „Вече няма да имаме индикатори, чрез които да следим какво се случва. Въпреки че сме взели други мерки, поставя ни се голямо предизвикателство“.

Новата свобода на придвижване обаче ще бъде придружена от затягане на контрола за тези, които се намират от другата страна на новата граница: Русия, Беларус, Украйна, а също и Сърбия и Хърватия, пише изданието. Украинците, които досега пътуваха сравнително лесно до Полша, вече ще трябва да имат виза, билет за отиване и връщане, минимален размер сума за всеки ден от престоя и медицинска застраховка.

А ако настъпят съмнения, че притокът от хора към дадена страна е твърде голям, то тя си запазва правото да въведе ограничителни процедури. Така например Австрия вече предупредиха, че граничният им контрол ще бъде въведен наново през юни по време на Европейското първенство по футбол.

Следващите страни, които се надяват да влязат в Клуба на Шенген, са Кипър и Швейцария, докато Обединеното кралство и Ирландия продължават да предпочитат свои собствени системи за контрол.

На България и Румъния пък им се налага да покрият още критерии по сигурността, за да влязат в свободното пространство.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още