IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпна заради спада на американските запаси

Цената на черното злато се задържа над 91 долара за барел, тъй като запасите отчетоха силен спад

08:56 | 20.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпна заради спада на американските запаси

Цената на суровия петрол се задържа на нива над 91 долара за барел в САЩ заради спадa в петролните запаси на страната, който беше обявен вчера. Ежеседмичният доклад за запасите на САЩ показаха, че е регистрирано понижение от 7,59 млн. барела през последната седмица, което е пет пъти повече от очакваният от анализаторите спад с 1,5 млн. барела.

Основната причина за силното понижение в запасите е била гъстата мъгла на основното пристанище за доставки на петрол в САЩ – Хюстън, което e било затворено за 78 часа през последната седмица.

Тези новини доведоха до поскъпване на суровината по време на борсовата сесия в Ню Йорк и контрактите с доставка през февруари добавиха 1,16 долара (1,3 на сто) до 91,38 долара за барел. Впоследствие на електронната платформа на борсата петролът продължи да поскъпва, за да достигне цена 91,57 долара за барел в азиатската търговия.

По подобен начин се разви и търговията с предлагания на лондонската борса петрол от сорта Брент, който поскъпна с 1,5 на сто (1,36 долара) до 91,48 долара за барел. В Сингапур февруарските фючърси се търгуваха по 91,64 долара за барел.

През следващите дни се очаква да бъде съобщено официално дали Организацията на страните износителки на петрол са предприели увеличение на добива на черното злато, тъй като индикации за по-високо производство през последните седмици имаше в най-голямата държава от ОПЕК – Саудитска Арабия. В края на годината вероятно върху цената на суровината ще се отрази и курсът на американската валута, който показва признаци на значителна стабилизация през последните седмици две и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още