IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът стабилизира цената си

След резкия скок в началото на търговията в САЩ котировките се успокоиха и цената се задържа близо до 90 долара за барел

09:04 | 19.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът стабилизира цената си
Цената на суровия петрол трайно се задържа около 90 долара за барел след спада си от последните дни заради мрачните изгледи за глобалния икономически растеж и прогнозата за благоприятните климатични условия в началото на следващата година.

Търговията на борсата в Ню Йорк приключи с четвърто поредно понижение на котировките, като контрактите с доставка през февруари отстъпиха с 1,1 на сто (97 цента) до 90,08 долара за барел. Началото на сесията обаче не предвещаваше подобно развитие, тъй като петролът скочи над 93 долара за барел заради съобщение за турско нападение на кюрдски лагери в Северен Ирак. На електронната платформа на борсата впоследствие черното злато поскъпна до 90,61 долара за барел, каквато беше цената му по време на азиатската сесия.

Последната борсова сесия в САЩ беше крайният срок за сключването на контракти с доставка през януари, като търговията приключи при цена 90,49 долара за барел, или с 14 цента по-ниско от вчера.

В Лондон по време на вчерашната сесия петролът от сорта Брент отстъпи от позициите си, понижавайки цената си с 1,3 на сто до 90,12 долара за барел. В Сингапур барел Брент с доставка през февруари се търгува по 90,73 долара за барел, или с над 50 цента спрямо вчерашната цена на затваряне в Лондон.

Сред основните причини за стабилизирането на цената на черното злато са вчерашните интервенции на Европейската централна банка и Английската централна банка, които отпуснаха голямо количество средства на търговските банки с цел нормализиране на междубанковото кредитиране. ЕЦБ предостави кредити в размер на близо 350 млрд. евро, а АЦБ зае 10 млрд. лири на търговските банки на Острова.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още