IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Манипулации с вътрешна информация в Bear Stearns?

Федерално разследване проучва дали на някои инсайдъри е било позволено да изтеглят средства от заплашените от фалит хедж-фондове на Bear Steаrns

11:04 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Манипулации с вътрешна информация в Bear Stearns?
Разследването на федералните служби по отношение на фалита на два от фондовете на Bear Sterns (BSC), инвестирали във високорискови финансови инструменти и ипотеки, набира все по-голяма сила и изкарва на показ интересни данни, предава BusinessWeek.

По информация на списанието Комисията по ценните книжа и борсовите операции (SEC) и прокуратурата в САЩ са се заели с разследване на слуховете, че някои от разполагащите с информация и близки до BSC лица (инсайдъри) вероятно са изтеглили собствените си средства от инвестиционните схеми непосредствено преди разразяването на финансовата криза. Според източниците на списанието това изтегляне на средства е станало в момент, когато мениджърите на фондовете са давали препоръки на инвеститорите да оставят парите си във фондовете или просто не са позволявали изтеглянето на средствата.

За момента не е ясно кои точно високопоставени лица в BSC са обект на разследване, но, според близки до процеса, следователите провеждат разговори с множество вложители с намерението да разберат имената на онези мениджъри, които са съветвали вложителите да не изтеглят средствата си.

Разследването има за цел също така да установи каква точно информация е предоставяна на инвеститорите относно рисковите експозиции на фондовете. Основание за това дават информациите, че в един момент фондовете са управлявали близо 35 млрд. долара, а към момента на обявяването на банкрута им става ясно, че загубите възлизат на 1,6 млрд. долара.

За момента адвокатите на топ-мениджърите на двата фонда - Ралф Киофи и Матю Танин, отказват да дадат коментар по разследването и не отговарят на телефонни обаждания. Говорителят на BSC също не отговаря на телефонния си номер и на зададените му по електронната поща въпроси, съобщава още Business Week. Към този момент коментар отказват и от SEC, като нейният председател Джон Нестор заявява, че политиката на комисията изисква да не се изнася информация по разследването.

Според запознати броят на разследваните служители може да бъде доста голям, а не да се ограничи до един-двама, тъй като в даден момент в едно от подразделенията на BSC - Bear Stearns Asset Management (BSAM), са работили над 140 души, като дейността на повечето от тях е била свързана с хедж-фондовете. След техния фалит обаче в BSC са предприети значителни размествания, като голям брой служители са били съкратени.

Самите Киофи и Танин са били преназначени като съветници на BSAM. Ръководителят на компанията Ричард Марин също е бил освободен от длъжност и впоследствие е назначен като специален съветник.

Разследването за злоупотребите със средствата на фондовете идва в резултат на сигнали на инвеститорите, сред които има заможни индивидуални клиенти, фирми за управление на активи и т.н. Според голяма част от тях още в първите моменти, когато е имало съмнения за стабилността на фондовете – през февруари, те са подали заявления за изтегляне на средства, но им било казано, че най-ранният срок, в който могат да си получат вложенията е края на месец юни.

През пролетта Киофи и Танин направили огромни усилия, за да убедят инвеститорите, че фондовете на BSC ще се справят с трудностите и затова не било препоръчително да се изтеглят средства. Стигнало се дотам, че на 30 април по време на конферентен разговор с големи вложители Киофи заявил, че има план, който ще позволи възстановяване на загубите и ще доведе до положителни резултати. В същия разговор Танин пък изразил убеждението си, че пазарът на структурирани финансови инструменти и високорискови ипотеки не е претърпял срив.

Разследването на Business Week не спира дотук, като е публикувана информация, че ръководството на Киофи е предизвикало и други проблеми за Bear Sterns. Това става ясно от съобщенията на BSAM към инвеститорите в Bear Stearns Multi-Strategy Fund, че се планира закриването на инвестиционната схема, в която са вложени около 100 млн. долара. Причината за това е, че въпросната схема е влагала средствата си единствено в управляваните от Киофи фондове.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още