IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо до европейски консенсус по въпроса за виното

След 6 месеца на интензивни преговори страните членки се надяват скоро да стигнат до споразумение за реформата във винения сектор

15:52 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Близо до европейски консенсус по въпроса за виното

Страните, произвеждащи и потребяващи вино, би трябвало да постигнат тази седмица съгласие за реформата във винения сектор в Европейския съюз (ЕС), с което ще бъде поставено началото на една революционна промяна в областта.

Министрите на земеделието на 27-те членки се събират от понеделник в Брюксел с цел да стигнат до компромисно решение след шест месеца на интензивни преговори по технически и политически въпроси, коментира Ройтерс.

Отбелязваме голям напредък“, заявява пред агенцията експерт от Европейската комисия. „Намерението на португалското председателство на ЕС е да се стигне до споразумение“.

Нуждата от реформа е неоспорима – всички членки са съгласни по този въпрос.

За държавите, които основно потребяват вино, а не го произвеждат, голям проблем са получаваните излишъци в продукцията, за които годишно се харчат 800 млн. евро, за да бъдат дестилирани в алкохол. Ако не бъдат взети мерки в това отношение, нереализираните количества вино скоро може да достигнат 15% от общите.

Производителите пък признават, че силната конкуренция на чуждестранните вина принуждават ЕС да обнови политиките си в областта, за да осигури оцеляването на сектора, дори и традиционалистите да са против каквито и да е промени във вкусовите качества на произвежданите напитки. През последните десет години вносът на вино в Общността е нараствал със средно 10% годишно, докато износът бележи съвсем леко повишение.

Европейската комисия предложи през юли радикална промяна в сектора: още с влизането в сила на реформата, през 2009 година, да спре дестилацията на излишъците, да се премахне практиката за добавяне на захарно съдържание, за да се повиши алкохолният градус на виното и да бъде започната мащабна кампания по изкореняване на неефективните лозови масиви.

Страните производителки успяха да редуцират размерите на предстоящите мерки, но въпреки това те остават сериозни.

Постигнатият компромис по отношение на предвидените за изкореняване лозя е за 175 хил. хектара за три години вместо предложението за 200 хил. То също представляваше намаление на плана за изкореняване на лозя от общо 400 хил. хектара.

Членките ще могат и да спрат изкореняването в някои случаи, например ако определените за неефективни лозови масиви надвишават 10% от общата площ на даден регион.

Етикетите на вината пък ще бъдат значително опростени с цел потребителите да се ориентират по-лесно. В същото време обаче се запазва правото за използване на различни по форма бутилки въпреки първоначалното желание на комисията да има унифициране за различните марки и региони.

Ограниченията при правата за засаждане на нови лозя ще бъдат премахнати, за да бъде окуражено развитието на конкурентноспособните производители, но ситуацията ще варира в зависимост от всяка отделна страна. Освен това се предвижда строга система за контрол на качествата на крайната продукция, за да бъде сигурно, че например продукт, обявен за мерло, наистина е такъв.

Най-спорен за момента остава въпросът с прибавянето на захарно съдържание към виното, като страните, в които няма достатъчно слънце (сред които Германия, Люксембург и Холандия), искат да продължат практиката в това отношение, а южните държави, които нямат проблем със захарността заради изобилието от слънчева светлина, настояват за обратното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още