IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сериозно забавяне очаква британската икономика догодина

Икономиката на Острова ще нарасне с едва 2% през 2008 г. спрямо очакван ръст от около 3% през 2007 г., смятат експерти

11:25 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Сериозно забавяне очаква британската икономика догодина
Британската икономика ще се забави значително следващата година вследствие на кредитната криза и високите цени на стоките, съобщи Ройтерс, цитирайки доклад на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

От бизнес организацията са изчислили, че икономиката на Острова ще нарасне с едва 2 на сто през 2008 г., след като през септември прогнозираха ръст от 2,2 на сто. За тази година се очаква икономиката на страната да нарасне с около 3 на сто.

Икономиката обаче няма да преживее рязък спад, като всъщност влиянието на кредитната криза върху повечето компании досега е ограничено, смятат от конфедерацията.

"Никога не е изключена възможността за рецесия, но ние вярваме в мекото приземяване“, коментира Иън МакКафърти, главен икономически съветник на конфедерацията.

Експертите на CBI очакват Английската централна банка да намали лихвите още през следващата година, но не смятат, че ще има много голямо по-нататъшно понижение.

За разлика от правителството, което прогнозира бързо връщане към тенденцията за растеж през 2009, от CBI смятат, че влиянието на кредитната криза ще бъде по-продължително.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още