IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Фед излиза с план срещу ипотечната криза

След плана на президента Буш, сега и председателят на централната банка ще предложи мерки за борба с проблемите

13:15 | 15.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
И Фед излиза с план срещу ипотечната криза
Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке излезе с пореден план за успокояване на кризата в ипотечния сектор, който да помогне за избягването на бъдещи проблеми при тегленето на ипотечни заеми и тяхното обслужване. Мерките са насочени към предоставянето на повече информация от страна на брокерите и финансовите институции и ще бъдат предложени на Конгреса за гласуване през следващата седмица, предава Bloomberg.

Новите правила ще „изискват по-ранно предоставяне на информация от страна на кредиторите, за да могат клиентите им да разполагат с нея, когато тя е най-полезна“, се казва в писмо на Бернанке до члена на Камарата на представителите Брад Милър. Мерките ще целят още повишаване на предоставяната информация от страна на ипотечните брокери, както и таксите, свързани с тяхното възнаграждение.

Бордът на директорите на Фед ще обяви идеите си на 18 декември, когато те ще бъдат окончателно формулирани. Намесата на институцията в проблема идва заради задълбочаващата се ипотечна криза и в резултат на обвиненията от страна на Конгреса, че въпреки правото си да създава правила в защита на потребителите и да ги налага на кредитните институции, централната банка не е предприела сериозни действия в тази насока.

Ръководителите на Фед ще гласуват за включване в окончателния проект на четири основни предложения: ограничаване на наказателните лихви за предсрочно погасяване на задълженията, залагането на рамки относно начините за рефинансиране на кредитите, ограничаване на отпускането на кредити, при които не се изисква пълен набор от документи, и регулиране на включването в договорите на различни видове такси и застраховки.

Така след обявения от президента на САЩ Джордж Буш план, това е второто конкретно предложение от страна на официалните власти в страната. Паралелно с опитите за стабилизиране на ситуацията в ипотечния сектор, Фед се стреми към успокояване и на кризата в ликвидността, като през седмицата обяви мерките, които ще бъдат предприети през следващия месец в тази посока.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 26.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още