IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът с разнопосочно движение в края на седмицата

В Ню Йорк беше регистриран нов спад, а на лондонската борса суровината поскъпна

09:35 | 15.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с разнопосочно движение в края на седмицата
Цената на суровия петрол регистрира спад през последната сесия за седмицата в САЩ, отстъпвайки заради опасенията, че данните за силна инфлация ще доведат до спад в търсенето и забавяне на ръста на най-голямата икономика в света. Същевременно в Лондон Брентът поскъпна и вече се търгува с 1,40 долара повече от американския лек суров петрол.

По време на последната търговска сесия в Ню Йорк петролните фючърси отстъпиха с 98 цента до 91,27 долара за барел. Американският лек суров петрол отбеляза седмичен ръст на цената от 2,99 долара за барел, или повишение с 3,4 на сто спрямо предходната седмица.

На борсата в Лондон вчера контрактите с доставка през януари за петрол от сорта Брент повишиха цената си с 55 цента до 92,67 долара за барел. Вчера беше последният ден, в който можеше да се търгува с януарски контракти, като от понеделник вече вниманието на инвеститорите ще се съсредоточи върху търговията с февруарските фючърси.

За петте борсови сесии тази седмица Брентът поскъпна с 4,03 долара за барел или 4,5 на сто, като вече втора поредна седмица петролът от този сорт се търгува по-скъпо от търгувания в Ню Йорт West Texas Intermediate.

Като цяло седмицата премина доста динамично, като петролът отбеляза рязък скок по време на сесията от сряда, след като Федералният резерв на САЩ обяви съвместен план с водещите централни банки от Западна Европа, който цели излизане от ликвидната криза. Съобщението на Фед съвпадна с публикуването на данните за петролните запаси на САЩ, които отбелязаха спад, и това даде подкрепа на високите цени.

До края на седмицата черното злато отстъпваше от високите си позиции, тъй като ентусиазмът постепенно отмина и се завърнаха мрачните прогнози за рецесия в най-голямата икономика. За понижаването на цените на петрола влияние оказа и курсът на долара, който тази седмица отбеляза значителни повишения.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още