IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтиня отново заради опасенията от рецесия в САЩ

Песимистичните настроения бяха засилени и от бившия председател на Фед Алън Грийнспан, според когото рецесията е все по-вероятна

09:19 | 14.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтиня отново заради опасенията от рецесия в САЩ
Мненията, че САЩ са изправени пред рецесия, се засилиха след изявление на бившия председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан пред National Public Radio вчера. По думите му шансовете Америка да навлезе в рецесия „очевидно се увеличават“, предава Bloomberg.

По време на борсовата сесия в Ню Йорк суровината отстъпи с 2,14 долара (2,3 на сто) до 92,25 долара за барел. Черното злато поскъпна силно при предишната сесия вследствие на спада в петролните запаси на САЩ и оптимизма около обявения план за съвместни действия на централните банки. По време на електронната търговия американският лек суров петрол повишава цената си до 92,36 долара за барел в Азия.

Срокът за търговия с петролни опции през януари изтече днес. След последния ден за търговия с декемврийски опции (13 ноември), цената на черното злато падна с 3 долара за барел. Залозите, че през януари петролът ще струва повече от 95 долара за барел, бяха най-активно търгувани, следвани от тези, че през февруари ще се наблюдават цени под 86 долара за барел. Пут-контрактите, които дават право да се продаде петрол на тази цена, поскъпнаха със 17 цента до 1,17 долара (1 170 долара за контракт от 1 000 барела).

На лондонската борса днес изтича срокът за търговия с януарски фючърси. Вчера те поевтиняха с 1,90 долара (2 на сто) до 92,12 долара за барел. В азиатската сесия Брентът повишава цената си с 61 цента (0,66 на сто) до 92,73 долара за барел. Контрактите с доставка през февруари, които стават все по-популярни, се търгуват по 92,30 долара в Сингапур.

Интересното в днешната търговия е това, че за пръв път от август насам при петролните контракти в Ню Йорк се наблюдава т.нар. контанго, което означава, че фючърсите с по-близка доставка са по-евтини от тези с доставка през следващите периоди. По принцип подобни ситуации се използват за натрупване на запаси от страна на компаниите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.12.07 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още