IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК разследва структурата на собствеността на авиокомпания Malev

Възможно е авиопревозвачът да изгуби правото за свободно ползване на открития европейски авиационен пазар

10:45 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК разследва структурата на собствеността на авиокомпания Malev

Европейската комисия (ЕК) разследва структурата на собствеността на унгарската авиокомпания Malev, неотдавна купена от компанията Airbridge Zrt, която свързват със съсобственика на AiRUnion Борис Абрамович, съобщава в-к „Коммерсант”, позовавайки се на източници от комисията.

По информация от главното управление по енергетика и транспорт на ЕК, комисията вече се е обърнала към унгарските власти с питане за структурата на акционерите на авиокомпанията. По думите на представител на ЕК, ако собствеността на даден авиопревозвач принадлежи над 49% на акционери от страна извън ЕС, по закон той не може да се ползва от открития европейски авиационен пазар. В тази връзка от ЕК уточняват, че проверката на собствеността е стандартна процедура при подобни сделки.

Airbridge Zrt, съсобственик в която е президентът на AiRUnion Борис Абрамович, беше обявена за победител в търга за приватизацията на 99,95% от унгарския национален превозвач Malev през януари 2007 г., като по неофициални данни, сумата на сделката е 160 млн. евро. 

Във връзка с разследването от AiRUnion пред „Коммерсант” са казали само, че „сделката е извършена в съответствие със законодателството на Унгария и ЕС”. Ген. директор на Malev Петър Леонов е уточнил, че освен Абрамович, дял от капитала на Airbridge Zrt имат и физически лица, граждани на Унгария, на които принадлежат общо 51% от акциите на компанията.

Руски анализатори не изключват възможността част от акциите на Airbridge Zrt, притежавани от унгарци, фактически да се контролират от братя Борис и Александър Абрамович, допълвайки, че това на практика е трудно доказуемо. Засега обаче никой не са наема да дава точна прогноза за развоя на събитията около Malev.

Все пак, ако разследването на ЕК установи, че над 49% от Malev се контролират от руснаци, авиокомпанията ще изгуби правото си за участие в европейското „открито небе”, т.е. предимствата на превозвач от ЕС, между най-важните от които е свободното осъществяване на полети между всички вътрешни летища на Общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.12.07 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още