IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът с рязко повишение след новините от САЩ

Планът за съвместни действия на централните банки доведе до поскъпване на петрола с близо 5 на сто

09:14 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с рязко повишение след новините от САЩ

Цената на петрола скочи в резултат на обявения от Федералния резерв на САЩ план за координирани действия на централните банки по отношение прекратяване на ликвидната криза и стабилизиране на финансовата система. Обявените вчера намерения доведоха до поскъпване на черното злато с 4 долара за барел в Ню Йорк, след което по време на електронната търговия в САЩ и азиатската сесия се наблюдава известно успокоение на котировките.

Съобщението беше прието като позитивна новина за финансовата система и американската икономика и доведе до силни положителни настроения на фондовите пазари непосредствено след публикуването му. Впоследствие обаче ентусиазмът постепенно охладня и по време на борсовата сесия се стигна до червени стойности на водещите индекси. В крайна сметка Dow Jones добави 0,31 на сто до 13 473,90 пункта, S&P 500 нарастна с 0,61 на сто до 1 486,59 пункта, а Nasdaq приключи сесията при 2 671,14 пункта, или с 0,71 повече от вчера.

Изявлението на Фед съвпадна с публикуването на данните за петролните запаси на САЩ, които са намалели със 722 хил. барела през миналата седмица. Така общата стойност на запасите е 304,5 млн. барела, което е с 1,1 на сто повече от средната за последните пет години. Същевременно с това от енергийното министерство на САЩ обявиха, че потреблението на горива се е увеличило с 1,4 на сто за последната година и възлиза на 21 млн. барела дневно.

След новината за координираните действия на финансовите институции черното злато поскъпна с близо 5 на сто (4,37 долара) до 94,39 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне в Ню Йорк от 27 ноември насам. По време на електронната търговия, която започна по-късно от обичайното заради технически проблем, суровината отстъпи с 59 цента (0,6 на сто) до 93,80 долара за барел, а в азиатската търговия барел петрол с доставка през януари се търгува за 94,13 долара, предава Bloomberg.

В Лондон вчера Брентът поскъпна с 4,5 на сто (4,03 долара) до 94,02 долара за барел и отново се търгува с дисконт спрямо американския лек петрол. В азиатската сесия петролът от сорта Брент с доставка през януари отстъпи от високите си позиции и се търгува на цена 93,70 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още