IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още 5 млн. броя работни места се очаква да бъдат разкрити в ЕС до 2009 г.

Предвижда се дотогава безработицата да спадне под 7 на сто

17:08 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Още 5 млн. броя работни места се очаква да бъдат разкрити в ЕС до 2009 г.

През последните две години в Европейския съюз (ЕС) са създадени почти 6,5 млн. нови работни места и се очаква до 2009 г. да бъдат разкрити още 5 млн. нови работни места, се казва в доклада на Комисията за икономическата реформа в Европа, съобщиха от представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

Предвижда се безработицата да спадне под 7%, което е най-ниското ниво от средата на 80-те години насам. За първи път от десетилетие ръстът на заетостта се съпътства от сериозен ръст на производителността, посочват от ЕК.
 

Бюджетните дефицити в ЕС-27 са значително редуцирани - от 2,5% от БВП през 2005 г. до очаквания за 2007 г. 1,1%. Държавният дълг в ЕС-27 е спаднал от 62,7% през 2005 г., до почти 60% през 2007 г.

Всички държави членки вече са заложили национални цели за инвестиции в научноизследователската дейност. Ако всички цели бъдат постигнати, ЕС ще повиши дела на научноизследователската дейност като процент от БВП от 1,9% през 2005 г., до 2,6% през 2010 г.

В доклада обаче се посочва, че все още има много възможности за намаляване на административните тежести и за подобряване на средата за стопанска дейност, най-вече за малките и средните предприятия, а мрежовите индустрии и услуги се отварят за конкуренция твърде бавно.  

Мобилността на работниците остава относително слаба. Само 2% от гражданите в трудоспособна възраст живеят и работят в друга държава членка на ЕС. В някои държави членки работниците все още се сблъскват със сериозни пречки при смяната на работа. В тази връзка Комисията наскоро е предложила План за действие за професионална мобилност.

В документа се отчита, че Европа все още изостава след други водещи икономики по отношение на инвестициите в информационни и комуникационни технологии и в използването им за увеличаване на производителността.  

Много държави членки изостават и в изпълнението на своите цели по споразумението от Киото за намаляване на парниковите газове. За осъществяването на тези цели през януари 2008 г. ЕК ще излезе с пакет от марки, посветен на енергетиката и измененията в климата. 

Като приоритетни дейности на страните от ЕС в близките години Комисията за икономическа реформа откроява: инвестициите в хората и модернизирането на пазарите на труда; подобряване средата за стопанска дейност, особено за малките фирми; ускорено приключване на изграждането на вътрешен за ЕС енергиен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още