IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Става ли Дядо Коледа за изпълнителен директор?

От една страна, липса на наследник на поста и недостатъчна прозрачност, от друга - последователност и сигурност

09:43 | 08.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Става ли Дядо Коледа за изпълнителен директор?
Методите му са остарели, няма наследник, в случай че се наложи да напусне, компанията му не е разработила все още собствена марка и не е прозрачна. Може ли в такъв случай Дядо Коледа да бъде добър съвременен изпълнителен директор, пита списание Forbes?
 
Дядо Коледа управлява кръстената на него компания Claus Corp. (от англ. Santa Claus – Дядо Коледа, бел. ред.) - загадъчна компания от сините чипове, която се занимава с производство и дистрибуция от около 185 години. Според телевизионните и киноописания на бизнеса й Claus Corp. винаги изглежда като идеалното място за работа. Всички се усмихват, никой не се оплаква (а може би просто не смеят). Изпълнението на поръчките е гарантирано, цялата дейност е плавна и магична.
 
Дали обаче компанията на постоянно любезния Дядо Коледа има възможност за разцвет в модерната, конкурентна корпоративна среда? Дори Уорън Бъфет, който контролира компанията си Berkshire Hathaway на 77-годишна възраст, признава, че не може да работи вечно и е определил няколко евентуални свои наследници на поста. Дядо Коледа не е споменал за някого, който да заеме мястото му.
 
Според Кърт Рон, президент и основател на фирмата за наемане на ръководни кадри HRworks, Дядо Коледа би бил страхотен изпълнителен директор. "Той е голям лидер и иноватор. Доказал е способността си да върши работата си с времето и има харизма, която се харесва на хората", пояснява Рон.
 
От друга страна обаче Дядо Коледа е твърде потаен, за да бъде шеф на публична компания. Никой не би толерирал това. Има твърде много въпроси по отношение на това какво става зад сцената. Необходимо е пълно разкриване на информацията - бонуси, използване на шейната по време на отпуск и т.н. Има ли всъщност Дядо Коледа време да следи менящите се регулаторни изисквания?
 
Той има и своите силни страни обаче. Знае как да използва образа си. Дори само сделката му с Coca-Cola е достатъчна, за да поддържа работата на работилницата му за известно време. Въпреки силния му образ обаче няма марка Коледа.
 
Освен това той е надежден – инвеститорите обичат последователността. Всяка година в една и съща нощ има гарантирани празни чинии от сладки, подаръци. Темпераментът му е непоклатим, забравете за инфлационен натиск, сриващ се жилищен пазар и тежки финансови загуби от ипотечната криза!
 
А и атмосферата на работа в компанията е несравнима, може би по-добра даже от тази в Google. 

В общи линии до единно мнение по въпроса за управленските качества и перспективи пред Дядо Коледа не може да се стигне лесно. Така че всеки инвеститор трябва сам да претегли плюсовете и минусите на Добрия старец като изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още