IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-много пушачи – в развиващите се страни

Каква част от икономическия потенциал може да бъде изгубена вследствие на тютюнопушенето

09:12 | 07.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Най-много пушачи – в развиващите се страни

Докато пушачите в САЩ и други индустриализирани страни са намалели наполовина спрямо предходното поколение, като само един на петима души употребява тютюн, положението е различно в развиващите се страни, където дял на пушачите от 40% и повече от населението е обичайно, пише Forbes.

Изданието публикува списък на страните с най-висок процент пушачи съгласно най-скорошните данни и прави оценка каква част от икономическия потенциал може да бъде загубена вследствие на смъртността от тютюнопушенето.

Според повечето изследвания една цигара струва десет минути от живота на човек, така че тези, които пушат по пакет на ден (20 цигари) губят 13,9% от живота си на година.

В Намибия (класирана на трето място), където пушат 50 на сто от жителите, средният доход на човек е около 3230 долара годишно, по данни на Световната банка, т.е. загубеният доход на година е 448,61 долара. Тази цифра, умножена по 1 млн. пушачи (при население от 2 млн. души), прави над 448 млн. долара годишна загуба, или 6,9% от брутния национален доход на страната.

Средната продължителност на живота в Намибия е 47 години, което означава, че много хора губят голяма част от силните си години.

Начело в списъка е Науру – островна държава в Тихия океан, където пушат 54% от населението, което наброява 13 528 души. Брутният национален доход е 67,6 млн. долара, като пушачите струват 7,5% от него.

В Екваториална Гвинея (Централна Африка) пушат 52% от населението, което е 9,9 млн. Загубата от брутния национален доход в размер на 4,1 млрд. долара е 7,2%. В Кения пушачи са 49% от населението, което е 36,9 млн., а загубата се изчислява на 6,9 на сто от брутния национален доход в размер на 21,4 млрд. долара.

На четвърто и пето място се нареждат две европейски държави – Босна и Херцеговина (48% пушачи, 6,7 на сто загуба от националния доход) и Сърбия и Черна гора (включени като една държава от Forbes) с 47% пушачи и 6,5% загуба от националния доход.

Сред останалите в списъка са Монголия (47% пушачи, 6,5% загуба от дохода), Йемен (45% пушачи, 6,2% загуба), Сао Томе и Принсипи (44% пушачи, 6,1% загуба) и Турция (44% пушачи, 5,8% загуба).

Според статистика на Евробарометър за 2006 г. в България пушат 36 на сто от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още