IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отново прогнози за рецесия в САЩ

След спад през първото полугодие през второто икономиката на страната обаче ще се възстанови

10:57 | 06.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Отново прогнози за рецесия в САЩ

Задава се рецесия в щатската икономика през първата половина на 2008 вследствие на колебливите потребителски разходи и строежи на нежилищни имоти, които досега компенсираха спада в сектора на недвижимите имоти, се казва в прогнозен доклад на Центъра за икономически проучвания А.Гари Андерсън към университета Чапман в Калифорния, цитиран от Ройтерс.

Авторите на проучването смятат, че реалният брутен вътрешен продукт ще намалее с 1 на сто през първото тримесечие и с 1,9 на сто през второто.

През втората половина на годината икономиката на страната ще се възстанови, но ръстът ще бъде забавен и за цялата година ще достигне едва 0,9 на сто, заяви Есмаел Адиби, директор на центъра, добавяйки, че строежът на нежилищни имоти вече няма да компенсира спада при строителството на жилища.

Общите частни разходи за строежи ще се свият следващата година със 125 млрд. долара при очакван спад за тази година от 91 млрд. долара, а цените на жилищата ще продължат да падат, добавя Адиби. Потребителските разходи ще намалеят с между 1 и 1,5% през първото полугодие, преди да отчетат ръст от около 1 на сто през второто.

Според Адиби износът от страната ще расте силно благодарение на слабия долар и търсенето от развиващите се пазари, но това също няма да компенсира спада в строителния сектор и потребителските разходи.

Евентуално намаляване на лихвите от страна на Фед ще има малък ефект за обръщане на тенденцията, смята Адиби, който очаква лихвите да бъдат понижени с цял процентен пункт през 2008 г. до 3,5 на сто. Безработицата ще нарасне до 5,2 на сто.

Броят на просрочените ипотеки ще се увеличи рязко от високите си и в момента нива, непродадените жилища ще нараснат, а началното жилищно строителство ще се понижи за трета поредна година, достигайки около 1,1 млн. броя – най-ниско ниво от 1991 г.

След очакван спад с 2,1 на сто тази година, средната цена за препродажба на еднофамилна къща ще се понижи с 4,8 на сто догодина, прогнозира още Адиби.

Това не е първият случай, в който се прогнозира рецесия в САЩ. В средата на ноември анализ на агенция Bloomberg предупреди, че Фед трябва да намали лихвите с поне още 0,75 на сто, за да се избегне рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още