IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британското правителство подготвя национализация на Northern Rock

Правителството ще прибегне до закупуването на институцията, в случай че до февруари не бъде намерен купувач

10:32 | 05.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Британското правителство подготвя национализация на Northern Rock
Британското правителство планира национализацията на ипотечния кредитор Northern Rock, в случай че не се намерят купувачи за закупуването му, предава Daily Telegraph.

Очакванията са ако до февруари не бъде сключена сделка за продажбата на компанията, правителството да опита да прокара решение през двете камари на британския парламент, според което Northern Rock да премине в държавни ръце.

По информация на вестника на Даунинг стрийт вече са започнали разговори с опозицията, като управляващата партия на лейбъристите се надява ако бъде постигнато съгласие и идеята бъде подкрепена от двете партии в парламента, това да позволи на проекта да премине и през двете камари в рамките на един ден.

Правителството има желание всички заинтересовани частни инвеститори да подадат своите оферти до края на седмицата, с цел даване на възможност за сравнение на техните предложения с това на единствения кандидат за момента – Virgin. Основната причина за съкратените срокове към потенциалните купувачи е желанието на властите сделката да бъде приключена преди Коледа, тъй като парламентът излиза във ваканция на 17 декември и подновява работа на 7 януари.

Купувачите на Northern Rock обаче вероятно ще бъдат спрени от изискваните от правителството данни за възможността им да възстановят предоставените от Английската централна банка спешни заеми в размер на 26 млрд. лири. Сроковете за продажбата са съкратени и поради паниката, в която са изпаднали клиентите на Northern Rock. Преди две седмици беше публикувана информация, че от банката се теглят депозити в размер на над 200 млн. лири дневно.

Отделно от това проблемите се задълбочават и от други фактори, като например платените на одиторската компания PricewaterhouseCoopers такси в размер на 1,8 млн. лири, заради които в момента се водят разследвания.

Бъдещето на банката трябва да бъде обявено пред Европейския съюз най-късно до 12 февруари, като дотогава трябва да бъдат съобщени и мерките, които са предприети за стабилизирането на институцията. В случай че до тогава не бъде сключена сделка за продажбата, вероятно ще се премине към национализация.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 17.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още