IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Арестуваха шефа на Лукойл-Либия по подозрения в промишлен шпионаж

Под запор е и имуществото на компанията в страната

11:36 | 04.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Арестуваха шефа на Лукойл-Либия по подозрения в промишлен шпионаж

Александър Циганков, ръководител на Lukoil Overseas - дъщерно поделение на Лукойл в Либия, е бил задържан в края на миналата седмица по подозрение в промишлен шпионаж, съобщава днес в-к „Ведомости”, позовавайки се на информация от съветник в посолството на Русия в Либия. По неофициални данни на „Времени новостей” арестувани са и още няколко служители от ръководството на дъщерната компания на Лукойл.

По данни на посолството Циганков още е под арест, без да са му предявени никакви официални обвинения. Под запор е и имуществото на компанията в страната. 

По предварителни данни служителите са обвинени в промишлен шпионаж. Става въпрос за нечестен, според гледната точка на местните правоохранителни органи, опит на Лукойл да спечели търг за проучване и добив на газ от едно находище. Според версията на либийските власти служители на Лукойл чрез подкуп са получили информация за съдържанието на предложените оферти на конкурентите си, което им дава възможност да подобрят своята оферта и да спечелят конкурса.

Според други източници на „Ведомости” главни заподозрени по делото са сътрудници на либийската национална нефтогазова компания National Oil Company, а Циганков по-скоро ще се яви в качеството на свидетел по делото.

Не се съобщава дали Лукойл е кандидатствал за едно или повече газови находища. Търгът, насрочен за 9 декември т.г., е за 12 участъци.

Засега от централното ръководство на Лукойл отказват коментар. Прессекретарят на компанията е казал само: „Взехме решение да не коментираме тази сложна ситуация. Ще отбележа само, че в Либия сега се намира само един служител на компанията. Да, ние участваме в търгове в страната.” От Лукойл не са уточнили колко общо служители на компанията работят в Либия.

Въпросният търг е първият в Либия за разпределение на газови находища. Заявки за участие в него са подали 35 компании, между които Gaz de France, Total, StatoilHydro, BP, Eni, а от руските са още Газпром и Новатек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още