IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лондон предупреди за интернет-шпионаж от страна на Китай

През август тази година подобни обвинения към страната отправи и германският канцлер Ангела Меркел

09:02 | 02.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Лондон предупреди за интернет-шпионаж от страна на Китай
Директорът на британските тайни служби предупреди местните компании за опасност от шпионаж от страна на Китай в жизненоважни икономически отрасли посредством интернет, пише вестник Times. Така за първи път Лондон обвини директно Пекин в подобни действия.
 
Джонатан Еванс, който е генерален директор на тайните служби от април тази година, е оправил предупреждение до 300 изпълнителни директори и хора, отговарящи за информационната сигурност на банки и юридически компании, че са застрашени от атаки от “китайски държавни организации” посредством интернет, допълва британският ежедневник.
 
Еванс съветва фирмите с търговски партньорства в Китай да бъдат бдителни спрямо китайските военни, защото последните използвали мрежата, за да крадат поверителна търговска информация.
 
Вестникът цитира експерт по сигурността, който твърди, че китайски групи използват троянски коне, които проникват в компютърните системи и изпращат данни за дейността на съответните компании. 
 
През януари 2008 предстои официално посещение на британския министър-председател Гордън Браун в Китай. Според Times визитата може да бъде помрачена от отправеното за първи път открито предупреждение за интернет-шпионажа. 
 
През август тази година подобни обвинения към страната отправи и германският канцлер Ангела Меркел. По данни на списание Шпигел разследване на Федералното управление по защита на конституцията на Германия е установило наличие на шпионски програми в компютрите на три германски министерства, като в кибер-наблюдението е била замесена китайската армия. 
 
Още за специалните служби
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още