IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рядко яйце на Фаберже продадено за рекордните 18,5 млн. долара на руснак

Яйцето е направено през 1902 г. за семейство Ротшилд

13:30 | 30.11.07 г.
Яйцето Ротшилд. Снимка: АФП
Яйцето Ротшилд. Снимка: АФП
Наскоро открито рядко яйце на Фаберже е било продадено за рекордната сума от близо 9 млн. паунда (12,5 млн. евро, 18,5 млн. долара), съобщиха от аукционната къща Christie's в Лондон, цитирани от АФП.

Петер Карл Фаберже е направил яйцето през 1902 г. за семейство Ротшилд. То съдържа инкрустирано с диаманти петле, което изскача от яйцето всеки час, маха с криле и клати глава, докато кукурига.

Яйцето Ротшилд е необичайно голямо, лакирано в розово с златни детайли и е сред единствените три с часовник и механична фигура, за които е известно.

Търгът е спечелен от руския колекционер Александър Иванов, шеф на Руския национален музей, който в момента се реконструира и е частна собственост.

„Ще занеса яйцето обратно в Русия. Това ще бъде постоянният му дом. С това придобиване казваме „Русия върви напред“, е заявил Иванов пред репортери.

Той е платил 8 980 500 паунда. „Яйцето не достигна възможно най-голямата цена. Беше малко под средната, много съм доволен“, е казал той.

Предишният рекорд за руски предмет на изкуството беше поставен през 2002 г. при продажбата на „Зимното яйце“ на Фаберже през Christie's в Ню Йорк за 9,58 млн. долара.

Руският бижутер Фаберже е създал 50 яйца за руското царско семейство, но се знае за само 12 с такива стандарти, които е направил за частни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още