IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ най-вероятно ще понижи прогнозите си за световния растеж за 2008 г.

Причините - скъпият петрол и сътресенията на финансовите пазари

08:51 | 30.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ най-вероятно ще понижи прогнозите си за световния растеж за 2008 г.
Международният валутен фонд (МВФ) най-вероятно ще ревизира в низходяща посока прогнозите си за световния икономически растеж за следващата година заради силното поскъпване на петрола и сътресенията на финансовите пазари. Това заяви говорител на институцията, цитиран от Ройтерс.
 
В същото време от фонда очакват голямата икономическа активност на някои развити и развиващи се страни през третото тримесечие да доведе до по-висок от очаквания растеж за 2007 г. 
 
Предупреждението за икономиката догодина идва два месеца, след като МВФ обяви последните си прогнози за световната икономика, а именно – 5,2% ръст за 2007 и 4,8% за 2008 г. 
 
“Наистина смятаме, че скорошните сътресения едновременно на петролните и финансовите пазари продължават да оказват негативно влияние на перспективите за развитие в световен мащаб”, добавя говорителят. “Част от рисковете, които идентифицирахме (през октомври) се материализираха”.
 
От институцията все още не са посочили конкретни цифри, отразяващи очакванията им за световния растеж догодина, като най-вероятно такива ще бъдат предоставени през януари.
 
От МВФ заявяват, че финансовите пазари продължават да бъдат подложени на “известен стрес” и че оценките за банковите загуби вследствие на кризата са били повишени.
 
Според фонда страните с развиващи се икономики като цяло са незасегнати от трудностите, изпитвани от кредитните и жилищни пазари. Оттам обаче уточняват, че това положение може и да се промени.  
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още