IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът падна до 90 долара за барел

След второто си поредно силно понижение в САЩ, по време на азиатската сесия цената на черното злато отново пое нагоре заради слабия долар

09:11 | 29.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът падна до 90 долара за барел

Цената на суровия петрол отбеляза второ поредно силно понижение на борсата в САЩ в резултат на данните за петролните запаси на страната, които показаха по-малък от прогнозирания спад.

През последната седмица резервите на САЩ са намалели с 452 хил. барела и са достигнали 313,2 млн. барела, съобщиха вчера от енергийното министерство на страната. Така запасите са с 3 на сто над средната за последните 5 години стойност. От съобщението стана ясно още, че рафинериите са увеличили използването на капацитета си до 89,4 на сто, което е най-високата степен от 14 септември насам.

Данните доведоха до поевтиняване на контрактите с доставка през януари с 4 на сто (3,80 долара) до 90,62 долара за барел. Това е втори пореден силен спад на борсата в Ню Йорк, след като вчера цената се понижи с 3,4 на сто. Сключени сделки имаше дори при ниво 90,33 долара за барел, но психологическото ниво от 90 долара не беше пробито.

По време на електронната търговия на борсата обаче нещата се обърнаха в резултат на новото поевтиняване на долара и опитите за компенсиране на валутнокурсовата разлика от страна на продавачите доведе до поскъпване на суровината с 1,0 на сто (90 цента) до 91,52 долара за барел. В Сингапур барел петрол се търгуваше по 92,20 долара.

По сходен начин се разви и търговията с Брента. Вчера на борсата в Лондон януарските фючърси отстъпиха с 2,9 на сто (2,71 долара) до 89,81 долара за барел. По време на електронната платформа суровината поскъпна с 0,7 на сто (64 цента) до 90,45 долара за барел, а в Сингапур черното злато се търгуваше по 91,15 долара.

През последните дни петролът поевтинява заради очакванията за увеличаване на производството на държавите от Организацията на страните износителки на петрол, както и заради прогнозите, че високите цени ще доведат до намаляване на потреблението в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още