IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рязко поевтиняване на петрола

Суровината отстъпва с близо 4 долара за последното денонощие заради очаквания за увеличаване на производството от страна на ОПЕК

09:15 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Рязко поевтиняване на петрола
Цената на суровия петрол отбеляза значително понижение по време на последната сесия в САЩ и Азия. Спадът в цената на черното злато е трети поред, като основната причина е изказване на петролния министър на Саудитска Арабия, че ще бъде предложено достатъчно количество от суровината за задоволяване на търсенето през зимния сезон.

Саудитска Арабия, която е най-големият производител на петрол в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), ще увеличи добива с 2,8 млн. барела дневно през декември, е заявил петролният министър на страната Али ал-Наими, цитиран от Bloomberg. Това представлява увеличение с 500 хил. барела дневно.

Според Наими между сегашните цени на суровината и реалността няма връзка, тъй като високите цени са достигнати заради слабите нива на американския долар и големия брой спекулативни сделки.

По време на борсовата сесия в Ню Йорк контрактите с доставка през януари отстъпиха с цели 3,4 на сто (3,28 долара) до 94,42 долара за барел. На електронната платформа суровината поевтиня с още 0,7 на сто (70 цента) до 93,72 долара за барел, а в Сингапур се търгуваше по 93,75 долара.

Цената на Брента се понижи с 2,80 долара (2,9 на сто) и търговията в Лондон приключи при 92,52 долара за барел. По време на електронната търговия суровината отстъпи с още 58 цента (0,6 на сто) до 91,94 долара за барел. В Сингапур петролните фючърси с доставка през януари се търгуваха по 92,08 долара.

Суровият петрол понижава цената си и заради очакванията, че по време на предстоящата среща на ОПЕК на 5 декември е възможно да се вземе решение за увеличение на добива със 750 хил. барела дневно, според Dow Jones Newswires.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още