IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола с второ поредно понижение

Движеща сила отново бяха новините около ОПЕК, очаква се добивът да бъде увеличен, което ще спомогне за овладяване на цените

09:17 | 27.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола с второ поредно понижение
Цената на суровия петрол отбеляза понижение за втори пореден ден на борсата в САЩ, като в центъра на вниманието отново бяха новините около Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

След като през уикенда петролният министър на Иран заяви, че към момента предлагането на суровината е на достатъчно високо ниво, вчера стана ясно, че най-големият производител в рамките на ОПЕК – Саудитска Арабия, е увеличил дневното си производство от 8,6 на над 9 млн. барела, съобщи CNBC. Това се тълкува като сигнал за по-големи доставки през следващите седмици и знак, че проблемът с цените на черното злато и дневният добив ще бъдат обсъдени на следващата среща на организацията, насрочена за 5 декември.

По време на сесията в Ню Йорк петролните контракти с доставка през януари поевтинха с 0,5 на сто (48 цента) до 97,70 долара за барел. На електронната платформа на борсата суровината отстъпи с още 1,1 на сто (1,09 долара) до 96,61 долара за барел, а в Сингапур цената беше 97,09 долара.

На борсата в Лондон Брентът с доставка през януари отстъпи с 0,5 на сто до 95,32 долара за барел, а по време на електронната търговия поевтиня с още 1,0 на сто (92 цента) до 94,40 долара за барел. В Сингапур барел петрол от сорта Брент с доставка през януари се търгуваше за 94,80 долара.

Към момента ОПЕК произвежда около 40 на сто от петрола в света, като това е основната причина за водещата роля на организацията при определянето на цената на суровината и количеството, което се предлага на пазара. Очаква се на следващата среща в Абу Даби петролните министри от ОПЕК да обсъдят настоящите рекордни цени и да преразгледат обема на производството си.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 01.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още