IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Саркози спазари 160 самолета на Ербъс за Китай

Най-голямата сделка на компанията в Азия е на стойност 17,4 млрд. долара

13:31 | 26.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Саркози спазари 160 самолета на Ербъс за Китай
По време на визитата на френския президент Никола Саркози в Китай е била уговорена най-голямата сделка на европейския авиоконцерн Ербъс в Азия, съобщи АФП. Договорът предвижда продажбата на 160 самолета на Китай и е на стойност 17,4 млрд. долара, като сделката е била окончателно договорена минути преди церемонията по нейното подписване в Пекин, съобщават запознати източници.

Обект на споразумението са 110 апарата от компактния модел A320 family и 50 самолета от по-големия клас А330, който е предназначен за по-масови пътнически превози. Според Робин Тао, говорител на Ербъс в Пекин, това е най-голямата сделка между компанията и Китайската гражданска авиация, сключена по каталожни цени.

Десет от самолетите А320 ще бъдат предоставени на най-големия превозвач в страната - China Southern Airlines, който разкри информация относно сделката още през октомври.

Към момента очакванията на специалистите за авиопазара в Китай са той да се удвоява на всеки пет години. Летищните власти са на мнение, че три от водещите авиолинии в страната ще влязат в топ 10 в света по приходи и брой пътници до 2020 година.

Това прави навлизането на китайския пазар абсолютно задължително в контекста на глобалната борба за надмощие между Ербъс и неговия основен конкурент в лицето на Боинг. Опит за затвърждаване на позициите е и започналото през май строителство на завод за сглобяване на самолети в близост до Пекин от страна на европейския концерн.

Предвижда се това подразделение на компанията, което е първо извън Европа, да започне работа в началото на 2009 година, като плановете са през 2011 година да бъде постигнат производствен капацитет от четири броя А320 месечно.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още