IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС планира нови крачки по пътя към единен пазар

Към момента едва една четвърт от потребителите извършват някакви сделки извън собствените си страни

11:38 | 22.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС планира нови крачки по пътя към единен пазар

Европейският съюз (ЕС) оповести планове за започването на инициативи, които да помогнат за повишаване на конкурентността на вътрешния пазар и предоставяне на по-голям избор пред 490-те милиона потребители, живеещи в 27-те страни членки на Общността, предава Deutsche Welle.

Според документ, представен във вторник, Европейската комисия ще предприеме стъпки за реализиране на заложената още при създаването на Съюза цел за създаване на истински единен вътрешен пазар.

Една от стъпките за постигането на това е улесняването на прехвърлянето на средства за обезщетения по банков път от други държави или просто да сменят обслужващата си банка, което силно ще повиши конкурентната борба в застрахователния и финансовия сектор.

Желанието на комисаря по вътрешния пазар и услугите на ЕС Чарли МакГрийви е потребителите да имат възможността да намират най-добрата сделка при покупката на финансова услуга, така както имат възможност да направят при придобиването на нова кола или телевизор. В случай на недоволство от страна на потребителя той трябва да може безпроблемно да смени своята банка, което към момента не е така лесно в някои държави, каза МакГийви по време на пресконференцията при представянето на плановете.

Комисията планира да помогне и на дребния бизнес чрез приемането на Акт за малкия бизнес през следващата година, с помощта на който да бъдат преодолени пречките пред малките компании, които искат да упражняват дейността си в повече от една страна членка.

Планът предвижда увеличаване на достъпа до информация и улесняването на нейното събиране за желаещите да започнат дейност и в друга държава, като по този начин трябва да се помогне на компаниите да се запознаят със специфичните изисквания в различните държави. Основната идея на тази програма е малките компании да разберат, че ЕС не е създаден само за големите играчи и че всички имат равни права при извличането на ползите от еврочленството.

Причината за разработването на програмите е фактът, че ЕК е открила 23 икономически сектора, в които единният пазар не работи добре, както и данните, че към момента едва 26 на сто от потребителите извършват някакъв вид сделки извън рамките на собствената си държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 22.11.07 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още