IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британски митове и легенди за имигрантите от Източна Европа

Таблоидите на Острова обвиняват имигрантите за всяка криза в страната

12:07 | 22.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Британски митове и легенди за имигрантите от Източна Европа
Те идват, взимат ни работата, изяждат ни шараните и дори крадат дрехите, които вече не искаме. Възможно ли е всички тези новини за имигрантите от Източна Европа във Великобритания да са верни, пита вестник Guardian?

Таблоидите на Острова обвиняват имигрантите от Полша, Литва, Латвия, Словакия и другите източноевропейски страни фактически за всяка криза в страната. За много от тези проблеми е доказано, че не са тяхна грешка, за някои дори е доказано, че не са проблеми, но повечето митове и легенди все още съществуват, пише Guardian, като изрежда няколко от скорошните обвинения.

Обвинението в излавянето на всички шарани вече се превръща в годишна традиция, най-вече защото шаранът е традиционно коледно ястие в Полша. Източноевропейците третират британските шарани по-скоро като източник на храна, отколкото като обект на безобиден спорт. След като някой веднъж чуе, че лакомите имигранти лишават горите на Острова от дивите гъби, се появяват обвинения, че организирани банди, въоръжени с подводни харпуни, пълнят пластмасови торби с шарани. Тези истории винаги са щедри на анекдоти и бедни на факти: скорошно проучване показва, че 34 от 60 собственици на рибарници смятат, че кражбите от страна на източноевропейци са по-голяма заплаха за стоката им от глобалното затопляне или други бедствия.

Освен това източноевропейците взимат всички помощи на британците. Вчера Daily Mail съобщи, че молбите за помощи от страна на източноевропейци са се удвоили през изминалата година, като са им били изплатени 145 млн. паунда. По-подробен преглед обаче показва, че над половината от тази сума са помощи за деца, които могат да бъдат поискани от всеки един родител. Всъщност едва над 4000 имигранти от Източна Европа (Mail оценява този брой на 743 хил.) са потърсили социална помощ или помощи за безработни, 893 получават средства, за да плащат за жилище, и 82 получават пенсионен кредит.

Краденето на стари дрехи пък се приписва на литовски банди, които от врата на врата търсят стари дрехи под предлог, че те ще бъдат изпратени в Третия свят за благотворителност, а всъщност ги продават в Източна Европа. Някои от бандите са толкова нагли, че крадат дрехи, оставени за действителни благотворителни акции. А някои от тях крадели дори от кошовете. Какво ще откраднат още, пита иронично Guardian.

През август, според публикация в Daily Mail, британски клуб е бил принуден да направи знак, който означава „Лебедите не са за ядене“, въпреки че няма доказателство, че някой източноевропеец някога е изял британски лебед или че такъв знак е бил поставян някъде.

За скорошното увеличение на корпоративния данък за малките фирми през март също са виновни имигрантите. Гордън Браун оправдава решението за увеличение на данъка за малките фирми от 19 на 20 на сто със схемите, рекламирани в Източна Европа, които насърчават индивиди от тези страни да създават компании, преди да дойдат във Великобритания, за да избегнат плащането на данък печалба. С други думи чужденците са били уведомени за съществуваща вратичка в закона, за която преди това са знаели само британците. И те дойдоха тук и развалиха всичко, подиграва се Guardian с писанията на таблоидите.

Поляците, работещи на Острова, пък са виновни за изчезването на банкнотите от 50 лири. Очевидно те са изпратили близо 1 млрд. лири на семействата си в Полша за първото тримесечие на 2007, като голяма част от тях са били в брой, а голяма част от този кеш – в банкноти от 50 лири. Ето защо вече никога не ги виждате, обяснява на съгражданите си Guardian. А вие си мислехте, че е защото банкоматите не ги пускат и шофьорите на такси не ги приемат!

Миналия август Daily Express обвини „наплива от работници от Източна Европа“ за растящата безработица, която достигна най-високите си нива от шест години, след като увеличение с 92 хил. души доведе общия брой на безработните до 1,68 млн. Година след това имигрантите продължават да пристигат, а безработицата се е понижила до 1,67 млн. души.

Естествено, най-много от случаите на каране в нетрезво състояние, също се приписват на източноевропейци. През март Daily Mail съобщи, че в „някои части“ на Шотландия „повече от половината“ от шофьорите, спрени за проверка, са били източноевропейци. Изданието не уточнява в коя област и колко души са били спрени и дали всъщност са били пияни. Все пак се изброяват три случая на поляци, арестувани за каране в нетрезво състояние. Източноевропейците понякога са обвинявани, че се държат на пътя сякаш са си вкъщи, но Полша има едни от най-строгите закони в Европа за каране в нетрезво състояние, така че може би те са се опитвали да се приспособят към шотландските навици.

Като успокоение на наплашените си съграждани, вчера Guardian публикува новината, че имиграцията от Източна Европа намалява, тъй като по официални данни за периода юли-септември 56 хил. души от Полша и други от новите страни членки са се регистрирали за работа във Великобритания, което е с 9 хил. по-малко от същия период на миналата година.

Броят на българите и румънците, които са получили разрешение за работа, също се е понижил - от 9335 души за периода април-юни до 7455 за тримесечието от юли до септември.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още