IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глоба от общо 75 млн. евро за фиксиране на цени на Sony, Fuji и Maxell

Трите компании са се споразумели за увеличение или контрол на цените на професионални видеоленти

17:58 | 20.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Глоба от общо 75 млн. евро за фиксиране на цени на Sony, Fuji и Maxell
Европейската комисия наложи глоба на Sony Corp и още две други компании производители на видеоленти за общо близо 75 млн. евро за фиксиране на цени, съобщи Ройтерс.

Между 1999 и 2002 Sony, Fuji и Maxell са увеличили или са контролирали цените чрез серия от редовни срещи и други незаконни контакти, се казва в изявление на комисията.

Глобата на Sony е била увеличена с 30 на сто до над 47 млн. евро, тъй като компанията е попречила на разследването. Глобите за Fujifilm Holdings Corp и Hitachi Maxell Ltd са били намалени съответно с 40 и 20 на сто до 13,2 млн. и 14,4 млн. евро, тъй като, обратно, са оказали съдействие на разследването.

ЕК е започнала разследването с внезапни нахлувания в офисите на подразделенията на трите компании в ЕС през май 2002 г. При тези нахлувания са били открити „изобилни доказателства за картелна дейност".

Картелното споразумение е покривало двата най-популярни формата професионални видеоленти за посочения период - Betacam SP и Digital Betacam, които през 2001 са имали общи годишни продажби на стойност 115 млн. евро в ЕС и други европейски страни. Телевизионните станции и независимите телевизионни продукции са главните потребители на професионални видеоленти.

Sony, Fuji и Maxell, които контролират над 85 на сто от пазара на такива ленти, "са организирали на три пъти успешни увеличения на цените и са се опитали да ги стабилизират, когато не е било възможно увеличение", твърдят от комисията.

Глобите са първите, наложени според новите директиви на ЕС, които като цяло ще увеличат наказателните мерки в подобни случаи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още