IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови стачки заплашват Франция

Въпреки стачката решението на президента Саркози да реформира икономиката среща широка обществена подкрепа

10:15 | 20.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Нови стачки заплашват Франция

Голям брой държавни служители – пощенски служители, учители, авиодиспечери и болничен персонал, както и студенти се очаква да се присъединят към стачкуващите транспортни работници във Франция. Страната е изправена пред втора седмица на стачни действия, съобщи ВВС.

Държавните служители се подготвят за протест срещу планираните съкращения на заплатите и работните места, а студентите са недоволни от проекта за даване на повече автономия на университетите за търсене на неправителствено финансиране.

Това е поредното предизвикателство пред плановете на президента на страната Никола Саркози за реформи в икономиката, коментира ВВС.

За транспортните работници започва седми ден на безсрочна стачка срещу планираните намаления на пенсиите, а много от държавните служители се противопоставят на плановете на правителството да не назначава нови служители на мястото на половината държавен персонал след пенсионирането му.

Последното еднодневно спиране на работа беше планирано отделно от стачката на транспортните работници и беше предизвикано от проекта за отнемане на специалните пенсионни привилегии на 500 хил. служители, главно в железопътния и енергийния сектор, както и на 1,1 млн. пенсионери.

В понеделник транспортните профсъюзи гласуваха за удължаване на стачните действия, въпреки че броят на стачкуващите намалява. В сряда ще се проведат преговори с ръководството на държавната железопътна компания SNCF.

Според финансовия министър Кристин Лагард стачката струва на Франция най-малко 440 млн. долара дневно.

В понеделник премиерът Франсоа Фийон заяви, че правителството остава твърдо в позицията си за „ремонт“ на френската икономика. Проучванията на общественото мнение до момента показват, че има широка подкрепа за Саркози, според когото Франция вече не може да си позволи служителите в някои обществени сектори да се пенсионират на 50 години на пълна пенсия. 

В Германия жп транспортът беше блокиран от стачка на служителите за 62 часа в края на миналата седмица, което е струвало на страната 75 млн. евро. Решението на стачниците за пълно блокиране на железопътния транспорт бе взето в резултат на нежеланието на властите в страната да удовлетворят исканията им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още