IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаб интерес към американските акции през изминалата седмица

16:19 | 19.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Слаб интерес към американските акции през изминалата седмица
През изминалата седмица Dow навлезе в консолидация, като не можа да намери посока поради увеличилата се предпазливост на инвеститорите от чужбина, които драстично намалиха експозициите си в американски активи през последните два месеца.

Седмицата стартира със слаби обеми заради Деня на ветераните в САЩ и затворения пазар на правителствени облигации. Най-големи ръстове се наблюдаваха при финансовите акции, след като те бяха подкрепени от съобщение в Ню Йорк Таймс за подписано споразумение между трите най-големи банки в САЩ за структуриране на фонд с капитал 75 млрд. долара за борба с кредитната криза.

Във вторник щатските акции регистрираха сериозен ръст, след като най-голямата верига за продажби на дребно Wal-Mart Stores Inc. оповести по-голяма от очакванията на анализаторите печалба за третото тримесечие. Това подсказа на пазарните участници, че потребителските разходи са по-големи от очакваното.

Междувременно министерството на труда оповести, че цените на дребно са нараснали незначително през октомври, задържани от по-ниските енергийни цени през месеца. Задържането на инфлацията обаче може да бъде временно, тъй като през ноември енергийните ресурси поскъпнаха значително. Засега стойностите на цените на дребно предполагат, че ФЕД би могъл да си позволи да намали основния лихвен процент на срещата си на 11 декември.

В края на седмицата напрежение върху пазара оказа и индексът на потребителските цени на Министерството на труда, който нарасна с 0,3% през октомври главно заради по-високите цени на енергийните ресурси и храната, но все пак бе според очакванията на анализаторите. Инвеститорите изпитаха опасения и относно това, че нарастващата инфлация може да ограничи разходите на потребителите като цяло и в същото време да възпрепятства ФЕД да намали основния лихвен процент през следващите месеци.

Допълнително напрежение дойде и от Министерството на труда в САЩ, което оповести нарастване на подадените молби за безработица на седмична база с 20 хил. до 339 хил., което бе почти двойно от предвижданията на анализаторите. Добри новини дойдоха от неочаквано добре представящия се Филаделфийски федерален регионален индекс през ноември, който излезе 8,2 пункта при очаквания за 5,0 и 6,8 за предходния месец.

На корпоративно ниво International Business Machines Corp оповести, че възнамерява да закупи производителя на софтуер Cognos Inc. за 5 млрд. долара. По същото време Constellation Brands Inc. оповести, че смята да плати 885 млн. долара за щатския бизнес с вино на Fortune Brands Inc.

Акциите на Tyson Foods Inc., най-големият производител на месо в света, паднаха, тъй като компанията очаква по-малка печалба от предвижданията на анализаторите. Междувременно акциите на Wal-Mart се покачиха през седмицата, след като компанията за търговия на дребно оповести нарастване на печалбата си с 8%. Home Depot Inc., най-голямата компания за материали за дома, оповести, че печалбата й за третото тримесечие е намаляла с 26,8% заради продължаващата криза на пазара на домове.

Технически анализ

Dow Jones

Dow през изминалата седмица навлезе в широко рейнджова консолидация, като се търгуваше между двете ключови нива 13 064 и 13 335, които се явяват съответно 38,2% и 50% фибо корекция на възходящото движение 11937-14194. пробив в една от двете посоки на едно от тези ключови нива най-вероятно ще определи посоката на движение през следващата седмица. В посока нагоре съпротива се наблюдава при 13 335, следвана от 13 500 и 13 660. в посока надолу подкрепа се наблюдава при 13 064, следвана от 12 796 и 12 510.
 
 

Подкрепа

13 064

12 796

12 510

Съпротива

13 335

13 500

13 660


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още