IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P: Икономическият ръст на Русия се дължи на финансовия сектор

Безпокойство предизвиква високият ръст на вноса, например на селскостопански продукти, който представлява реална заплаха за икономическия ръст на Русия в дългосрочна перспектива

16:23 | 19.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
S&P: Икономическият ръст на Русия се дължи на финансовия сектор

Финансовият сектор в Русия е в по-голяма степен източник на икономическия ръст на страната от енергийния, се казва в публикувания днес отчет на международната рейтингова агенция Standard & Poor's, цитиран от РИА Новости.

В документа се отбелязва, че икономическият ръст на Русия (чийто рейтинг по задълженията в чужда валута е ВВВ+/Стабилен/А-2) за последните 5 години е наистина забележителен. При това се поставя въпросът дали той може да продължи. Според анализатори от Standard & Poor's „в динамиката на ръста вече започват да се забелязват симптоми на прегряване заради увеличението на потреблението, значително изпреварващо растежа на брутния вътрешен продукт”.

От Standard & Poor's смятат, че, борейки се с инфлацията чрез неотдавнашното замразяване на цените на някои хранителни продукти, руските власти блокират ефективното разпределение на инвестиционните ресурси. Освен това безпокойство предизвиква и високият ръст на вноса, например на селскостопански продукти (в сравнение с несуровинния износ), който представлява реална заплаха за икономическия ръст на Русия в дългосрочна перспектива.

В документа на рейтинговата агенция се казва още, че „през 2008 г. и по-нататък на правителството на Русия ще се наложи да решава значителни икономически проблеми и всичко зависи от това какви мерки ще бъдат предприети за стимулиране на икономическия ръст на страната”. Анализаторите отбелязват, че руските власти все пак имат на своя страна значителни преимущества като високите балансови показатели и силната икономика като цяло (стига тя да не бъде прекомерно регулирана).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още